Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку.
09.06.2020
12:58

Щороку збільшується кількість людей, які повертаються до нормального життя після лікування раку

Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. Наразі на обліку в країні майже 1 млн людей з онкологічною патологією, які успішно пройшли лікування і знаходяться в стані ремісії. З кожним роком збільшується кількість людей, які повертаються до нормального життя після лікування онкологічного захворювання.

7 червня — Міжнародний день людей, які перехворіли на рак. У тих, хто поборов онкозахворювання є високий ризик розвитку ще одного злоякісного новоутворення, серцево-судинних захворювань, діабету і остеопорозу.

Щоб покращити реакцію організму на лікування, пришвидшити одужання, знизити ризик рецидиву і покращити якість життя, слід дотримуватися правил здорового харчуванню, фізичної активності та уважно слідкувати за станом здоров’я,

Регулярно та відверто спілкуйтесь із лікарем. Після завершення лікування, пацієнти часто бояться, що рак може повернутися (рецидив). Для того щоб побороти страх і мати відчуття контролю над рецидивом, потрібно дотримуватись усіх рекомендацій лікаря та прислухатись до організму.

Обов’язково повідомляйте лікаря, якщо у вас з’явились нові симптоми, турбує біль, втома чи безсоння. Повідомте про ліки, вітаміни або трави, які приймаєте. Дотримуйтесь інструкцій щодо планових обстежень. Це допоможе виявити ранні ознаки нового або того ж раку, попередити інші супутні захворювання.

Дотримуйтесь здорового способу життя

Фізична активність. Збереження фізичної активності може покращити результати лікування та знизити ризик рецидиву раку молочної залози, товстої кишки і ендометрію (слизової оболонку матки).

Важливо попередньо проконсультуватись із лікарем і поступово збільшувати активність. Якщо вам потрібно залишатися в ліжку під час одужання, навіть рухи руками та ногами лежачи допоможуть залишатися гнучкими і зняти м'язову напругу.

Правильне харчування. Надмірна вага збільшує ризик рецидиву. Проконсультуйтесь з лікарем щодо продуктів, які слід їсти. Експерти рекомендують: фрукти, овочі та цільні зерна. Уникайте продуктів із високим ступенем переробки та червоного м'яса. Обмежте споживання фаст-фудів та іншої їжі із високим вмістом жиру, крохмалю або цукру.

Не використовуйте біологічно активні добавки для профілактики раку. 

Відмовтеся від шкідливих звичок. За даними ВООЗ, щорічно у світі 22% онкохворих помирають від раку, який виник внаслідок куріння. Відмовившись від куріння, можна зменшити ризик розвитку раку на 70%. Припинення куріння навіть після діагностики раку може полегшити одужання і загальний стан здоров'я. Також уникайте пасивного куріння.

Що більше спиртних напоїв споживаєте, то вищим стає ризик розвитку раку. Вживання алкоголю може підвищити рівень естрогену в крові, що теоретично може збільшити ризик рецидиву.

Контролюйте час проведення на сонці. Ультрафіолетове випромінювання найбільш інтенсивне з 10-ї ранку до 16-ї дня. Щодня використовуйте сонцезахисний крем SPF із рівнем захисту не менше 30. Також носіть сонцезахисний одяг і широкополі капелюхи. Пам’ятайте, що деякі ліки можуть зробити вас більш чутливими до впливу сонця.

Джерела:

 https://siteman.wustl.edu/wp-content/uploads/2017/08/98366_Survivor.pdf

https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/understanding-recurrence/can-i-do-anything-to-prevent-cancer-recurrence.html

https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21142

Інші новини