Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
СНІД-2018: долати бар'єри, будувати мости
23.07.2018
21:00

СНІД-2018: долати бар'єри, будувати мости

23 липня в Амстердамі, Нідерланди, відкрилася 22-а Міжнародна конференція з питань СНІДу (AIDS 2018). Міжнародна конференція з питань СНІДу - це одна з найбільших подій у світі, що покликані вирішувати глобальні проблеми охорони здоров'я. 

Перша конференція була проведена під час піку епідемії СНІДу в 1985 році, але й до цього часу на конференції створюється унікальна платформа для обговорення питань науки, адвокації та прав людини. Кожна конференція - це можливість посилити політику та програми, що забезпечують фактичну відповідь на епідемію.

Цього року Україну на конференції представляє численна делегація, до складу якої увішли Віце-прем'єр-міністр України - Голова Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Павло Розенко, в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Володимир Курпіта, Перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник, а також представники професійних, громадських та партнерських організацій.

Тема цьогорічної конференції «СНІД-2018» - «Долати бар'єри, будувати мости». Ця тема покликана привернути увагу до необхідності застосування правових підходів для більш ефективного досягнення ключових груп населення.

Під час дискусії щодо відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД і супутніх хвороб Уляна Супрун звернула увагу міністрів Європейського регіону на інші бар’єри: «Якщо говорити про Україну, ми маємо інший тип хвороби, яка йде пліч-о-пліч не лише з ВІЛ-позитивними людьми, а й з усіма нашими громадянами. Це – війна, яку розпочала і веде Росія. Після початку військового вторгнення Росії в Україну мешканці окупованого Криму та тимчасово непідконтрольних територій в Донецькій і Луганській областях опинилися без доступу до належної медичної допомоги. Всі ці люди потребували безперервного прийому антиретровірусної терапії. Скільки людей тоді загинули, бо не мали доступу до препаратів? Ми досі не маємо достовірних даних.»

Представники України та її міжнародні партнери на цій конференції діляться позитивним досвідом зі своїми колегами. Адже, за останні роки в країні значно покращилися якість і рівень наданням послуг для ВІЛ-позитивних пацієнтів, значно зросли масштаби антиретровірусної терапії, впроваджуються повномасштабні програми профілактики для груп ризику та реалізується великомасштабна комплексна програма замісної терапії. 

Водночас, і проблемні питання, які обговорюються на заході є вкрай актуальними й для нашої країни. Зокрема, це стосується й нових підходів до лікування та використання нових препаратів у базових схемах лікування ВІЛ-інфекції, які Україна впроваджує в схемах оптимізації антиретровірусної терапії для розширення охоплення лікуванням. 

Центр громадського здоров’я буде й надалі інформувати про події, які відбуваються на конференції. 

Інші новини