Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Сьогодні ефективність лікування туберкульозу вдома не менша ніж в лікарні
24.02.2017
20:35

Сьогодні ефективність лікування туберкульозу вдома не менша ніж в лікарні

Згідно із стандартами лікування, пацієнти, які хворі на туберкульоз без бактерiовиділення можуть лікуватися амбулаторно з першого дня. При цьому пацієнти з бактеріовиділенням можуть також лікуватися амбулаторно, але за умов дотримання вимог інфекційного контролю. Таким чином, сьогодні не обов’язково проводити 1,5-5 місяців в стаціонарі аби вилікувати туберкульоз.

Про це сьогодні під час прес-конференції «Пацієнт-орієнтовані моделі лікування ТБ об’єднуємо зусилля держави та громади заради подолання епідемії» в інформаційному агентстві УНІАН заявила провідний фахівець з питань туберкульозу Центру громадського здоров’я МОЗ України Яна Терлеєва.

Вона також додала, що за даними електронного реєстру хворих на ТБ близько 15% хворих з бактеріовиділенням лікуються з першого дня в амбулаторних умовах.

«Ризик передачі інфекції від хворого на ТБ значно зменшується в середньому через тиждень від початку ефективного лікування, а за деякими даними навіть через 3 дні після належного прийому протитуберкульозних препаратів», - підкреслила Яна Терлеєва.

«Зараз ми переглядаємо принципи лікування ТБ з акцентом на впровадження системи лікування, орієнтованої на потреби пацієнта. Так, тривала госпіталізація для деяких пацієнтів, наприклад, у кого нема житла, соціальної чи сімейної підтримки, може сприяти ефективному завершенню лікуванню. Однак для більшості пацієнтів тривала госпіталізація призводить до втрати соціальних та родинних зав’язків. Це свідчить про те, що індивідуальний підхід до потреб пацієнта сприятиме успішному лікуванню. При цьому результати лікування хворих на ТБ порівняно однакові як для пацієнтів, які розпочинають його в стаціонарі так і амбулаторно», - додала фахівець з туберкульозу.

Вплинути на покращення результатів лікування можна за рахунок вироблення прихильності пацієнтів до лікування та залучення фахівців первинної ланки та НУО. Така практика наразі довела свою ефективність у Європейських країнах та відповідає рекомендаціям ВООЗ.

В Центрі громадського здоров’я наголосили, що лікування туберкульозу в Україні безкоштовне. Крім того, варто відповідально ставитись до свого здоров’я, регулярно відвідувати лікарів та робити вчасно флюорографію. Також, необхідно вчасно вакцинувати дітей аби попередити можливе захворювання на туберкульоз.

Інші новини