Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Спалах "хвороби легіонерів" у Польщі: які симптоми захворювання та чи загрожує воно Україні
11.09.2023
12:49

Спалах "хвороби легіонерів" у Польщі: які симптоми захворювання та чи загрожує воно Україні

Польські ЗМІ повідомляють, що у Жешуві від легіонельозу померла ще одна людина. Загалом у Польщі від початку появи перших випадків захворювання (з 30 липня) зафіксували вже 23 смерті.

На сьогодні у Польщі зареєстровано 166 випадків "хвороби легіонерів", у зоні ризику - люди із супутніми захворюваннями.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко прокоментував журналістам інформацію про виявлення у Польщі випадків легіонельозу - небезпечного легеневого захворювання з високою смертністю. Реєструється певні спалахи, пов'язані зі спліт-системами зазвичай у великих торговельних центрах, готелях та в інших місцях, каже міністр. "Сьогодні ми бачимо, що був спалах у сусідньому з Україною місті у Польщі - Жешуві - і де-факто, чи ми реагуємо на це, так, ми реагуємо. І в наших центрах контролю і профілактики хвороб є ПЛР-системи, які дозволяють діагностувати в разі, якщо будуть схожі симптоми. Далі є чіткий механізм, як проводити епідрозслідування і яких заходів вживати", - пояснює Віктор Ляшко.

Міністр охорони здоров’я висловив сподівання, що в Україні спалаху "хвороби легіонерів" не буде. Водночас він звернув увагу на те, що влітку легіонельоз часто трапляється у готелях, де є спліт-системи та душові системи, якими нечасто користуються. Legionella розмножується саме там, де є вологість, додав очільник МОЗ.

Що таке легіонельоз?

Легіонельоз, або "хвороба легіонерів", - небезпечне інфекційне захворювання, збудник якого — бактерія Legionella pneumophila. Джерелом інфікування можуть бути системи водопостачання, кондиціонери, вентиляційні системи, душові приміщення, басейни, зволожувачі повітря, фонтани, джакузі тощо.

За даними ВООЗ, найбільш поширеною формою передачі є вдихання інфікованих водяних бризок.

Симптоми захворювання дуже схожі на звичайні респіраторні симптоми, які зустрічаються під час сезонних застуд чи сезонних гострих респіраторно-вірусних інфекцій. Саме тому часто пацієнти звертаються до медичних закладів вже на пізньому етапі, коли є ускладнення, найчастіше - пневмонія.

Як пояснює лікарка-епідеміологиня Центру громадського здоров’я Ірина Борух, легіонельоз реєструвався лише один раз на території України за останні 5 років. Йдеться про випадок у 2019 році в Дніпропетровській області. 

На початкових етапах захворювання спостерігаються кашель, гарячка, біль або дискомфорт у грудях під час дихання або кашлю, може розвиватися діарея. Ірина Борух наголошує, що підступність легіонельозу полягає в тому, що його складно відрізнити від інших респіраторних захворювань.

Лікарка-епідеміологиня зазначає, що "хвороба легіонерів" не передається від людини до людини. Бактерія Legionella pneumophila чудово "почувається" при температурах 20-50 градусів.

Легіонельоз, зазначає Ірина Борух, лікується антибіотиками. Головне - вчасно звернутися по медичну допомогу. Зазвичай смертність від цієї хвороби сягає 5-10%, це залежить від термінів звернення до медзакладів та наявності супутніх захворювань.

Інші новини