Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Стартував масштабний проєкт з профілактики неінфекційних захворювань, Україна — серед учасників
12.02.2024
14:00

Стартував масштабний проєкт з профілактики неінфекційних захворювань, Україна — серед учасників

На зустрічі в Осло, Норвегія, дали старт проєкту JA PreventNCD — "Спільні дії щодо профілактики раку та інших неінфекційних захворювань". Він об’єднує 25 країн, серед яких й Україна, задля боротьби з тягарем неінфекційних захворювань (НІЗ) та реалізується у межах програми EU4Health

Центр громадського здоров’я є учасником JA PreventNCD і національним координатором програми EU4Health.

Проєкт "Спільні дії щодо профілактики раку та інших неінфекційних захворювань" співфінансується Європейським Союзом із загальним бюджетом 95,5 млн євро, що становить 20% від загального бюджету охорони здоров’я ЄС.

Очолюваний Норвегією та підтриманий понад 100 партнерами проєкт JA PreventNCD спрямований на боротьбу з неінфекційними захворюваннями та їхніми факторами ризику (незбалансованим харчуванням, вживанням алкоголю, курінням, відсутністю фізичної активності) як на індивідуальному, так і на суспільному рівнях. 

"Рак та інші НІЗ становлять значну частку загального тягаря захворювань у Європі. Та неінфекційним захворюванням можна запобігти... Цей проєкт є зміною парадигми, коли 20% бюджетів охорони здоров’я спрямовано на профілактику, а це — європейський підхід до охорони здоров’я", — заявила Лінда Гранлунд, керівник відділу координації та директор відділу Норвезького директорату охорони здоров’я.

Професор Кнут-Інге Клепп, науковий координатор проєкту в Норвезькому інституті громадського здоров’я, наголошує на створенні рівних можливостей для різних соціальних груп на шляху до міцного здоров’я. Також він зазначив, що в контексті боротьби з неінфекційними захворюваннями потрібні спільні дії: "Пандемія (COVID-19) підкреслила важливість транскордонного співробітництва у розв’язанні криз у галузі охорони здоров’я. Попри те, що НІЗ повільніше розвиваються, вони представляють значну кризу в галузі охорони здоров’я, яка вимагає скоординованих дій".

Що відомо про JA PreventNCD — проєкт із запобігання НІЗ?

• 25 європейських країн-учасників, серед них — Україна

• 99 партнерів + понад 10 асоційованих партнерів

• 4-річний період реалізації

• 95,5 млн євро складає бюджет

• мета — зменшити тягар раку та інших НІЗ шляхом усунення факторів ризику

• враховує цілісний підхід до профілактики та сприяння скоординованим діям.

НІЗ, включаючи рак, цукровий діабет 2 типу, серцево-судинні та респіраторні захворювання — серйозна проблема для громадського здоров’я, оскільки понад 75% людей стикаються з ризиком цих захворювань. Лише в ЄС витрати на охорону здоров’я на НІЗ складають 115 мільярдів євро щорічно. 

 

Інші новини