Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
05.03.2021
15:29

Світом шириться дикий поліовірус: ризик поширення поліомієліту в Україні — високий

Оперативний центр із реагування на надзвичайні ситуації Центру громадського здоров’я попереджає про високі ризики поширення поліомієліту в Україні.

Це зумовлено появою у світі випадків захворювання на поліомієліт, спричинених дикими поліовірусами та дериватами вакцинних штамів поліовірусів, а також недостатнім (83%) рівнем охоплення вакцинацією від поліомієліту в Україні.

Так, зафіксовано випадки міжнародного поширення дикого поліовірусу (WPV1) з Пакистану в Афганістан. Постійне міжнародне поширення WPV1 між двома країнами та підвищена вразливість в інших країнах, де на рутинну імунізацію та профілактику поліомієліту негативно впливає пандемія COVID-19, є двома основними факторами, що свідчать про ризик міжнародного поширення: найвищий рівень із 2014 року.

Про це заявив ВООЗ Комітет ММСП з надзвичайних ситуацій у зв'язку з можливою передачею і міжнародним поширенням поліовірусу. Крім того, з ВООЗ надходить інформація про циркуляцію дериватів вакцинного поліовірусу типу 2 (cVDPV2) і дикого поліовірусу 1 (WPV1) після обстеження випадків гострого в’ялого паралічу та зразків навколишнього середовища у світі.

Раніше Європейська регіональна комісія із сертифікації ліквідації поліомієліту оцінила ризик передачі інфекції у випадку ввезення дикого поліовірусу або появи деривату вакцинного поліовірусу у 41 країні регіону. Ризик в Україні було віднесено до категорії високих.

Вакцинація — єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. В Україні є ефективні вакцини в достатній кількості, закуплені за кошти державного бюджету.

Проте, за 2020 рік лише 83% дітей першого року життя, які потребують обов’язкових щеплень, отримали всі 3 дози вакцини для профілактики поліомієліту. Такий же показник серед дітей віком до 18 місяців. Серед дітей 6 років охоплення становило 81,7%, майже так само — 81,8% дітей — було вакциновано й у віковій групі 14 років.

Як зазаначають у ВООЗ, розповсюдження вірусу припиниться, якщо в країні буде вакциновано понад 95% людей. Відповідно, якщо в країні рівень охоплення щепленнями буде недостатнім, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина й дорослий. Найбільш сприйнятливі до вірусу — діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Хвороба уражає центральну нервову систему. Близько 5% хворих помирають. Переважно — через порушення дихання під час паралічу дихальної мускулатури.

В одного із 200 хворих розвиваються деформації хребта й кінцівок, що стають причиною інвалідності.

Інші небезпечні ускладнення поліомієліту: пневмонія, міокардит, важкі шлунково-кишкові розлади із кровотечею, виразками, кишковою непрохідністю.

Більше про симптоми й перебіг поліомієліту

При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється. Вакцинація — єдина можливість вберегтися від недуги та ускладнень, які вона спричиняє.

Вакцини є безкоштовними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, його можна надолужити безоплатно.

Якщо у вашому медзакладі немає вакцини, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться в департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Інші новини