Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Тестування на ВІЛ за ініціативою медпрацівника: дослідження сучасного стану і викликів війни
03.06.2024
13:11

Тестування на ВІЛ за ініціативою медпрацівника: дослідження сучасного стану і викликів війни

29-30 травня 2024 року в Києві відбулась робоча зустріч регіональних координаторів з питань тестування на ВІЛ-інфекцію, організована Центром громадського здоров’я (ЦГЗ) за підтримки PEPFAR (Надзвичайна ініціатива Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД), на тему "Тестування на ВІЛ-інфекцію за ініціативою медичного працівника – сучасні реалії та виклики в умовах війни рф проти України". 

У заході взяли участь понад 40 осіб: 26 – представники регіональних мультидисциплінарних команд (МДК), які координують питання тестування на ВІЛ-інфекцію; фахівці та експерти ЦГЗ, Центрів з контролю та профілактики захворювань у США (CDC), Офісу Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні  (ВООЗ), Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров'я» (МБФ «Альянс громадського здоров’я»).

Експерти та фахівці  обговорили стан надання послуг тестування на ВІЛ (ПТВ) в Україні та в кожному регіоні, визначили системні бар’єри обстеження пацієнтів на ВІЛ та доведення вперше виявлених людей, які живуть з ВІЛ (далі – ЛЖВ) під медичний нагляд, ділились кращими практиками надання послуг з тестування на ВІЛ в закладах первинної медичної допомоги.

За словами Ольги Климової, лікаря-інфекціоніста відділу управління та протидії ВІЛ, дуже важливо проводити тестування на ВІЛ у закладах охорони здоров’я і дотримуватися його алгоритмів за ініціативою медпрацівника. Огтай Гозалов, фахівець з питань ВІЛ та гепатитів Офісу ВООЗ в Україні, зазначив, що попри війну, Україна докладає зусилля в боротьбі з ВІЛ, а ВООЗ бере активну участь в проведенні оцінки охоплення ПТВ у закладах охорони здоров’я. 

Петро Мартинов, фахівець з питань лікування ВІЛ-інфекції СDC зупинився, зокрема, на пріоритетах PEPFAR і СDC у профілактиці, діагностиці і лікуванні ВІЛ на 2025 рік. У частині діагностики ВІЛ-інфекції серед основних стандартів програми PEPFAR є безпечне та етичне індексне тестування; політика тестування перед скеруванням до програм профілактики у разі негативного результату тестування та скерування для раннього призначення антиретровірусної терапії (АРТ) у разі позитивного результату тестування; впровадження системи оцінки якості та постійного покращення якості послуг з тестування на ВІЛ. Він додав, що досвід країн-учасників PEPFAR показує: досягти епідемічного контролю без впровадження цих компонентів неможливо. Крім того, ці підходи є універсальними вимогами донора, що мають бути забезпечені на кожному рівні надання послуг з тестування на ВІЛ-інфекцію.

Також учасники обговорили стан надання послуг з тестування на ВІЛ-інфекцію за результатами І кварталу 2021 – 2024 років, стан виконання етапів Дорожньої карти щодо надання послуг з тестування на ВІЛ-інфекцію за ініціативою медичного працівника у 2024 році. За результатами 2023 року обсяг обстежень на ВІЛ у ЗОЗ України зріс на 39,6% та склав 2 250 940 обстежень проти 1 612 841 за підсумками 2022 року. Результативність тестування за результатами 2023 року становить 0,6% порівняно з 0,9% у 2022 році. Обсяг використання ШТ серед досліджень становить 56%  проти 42% у 2022 році.

У структурі тестувань в 2023 році на 4% збільшилась питома вага тестувань на ВІЛ за ініціативою медичного працівника: 25% (проти 21% у 2022 році) та на 2% зросла питома вага звернень за ПТВ за власною ініціативою – 17% у 2023 році проти 15% у 2022. Серед загальної кількості обстежених на ВІЛ  у 2023 році 8% склали вагітні жінки, 8% – представники ключових груп щодо інфікування ВІЛ (далі – КГ). Серед представників КГ населення, які були обстежені у ЗОЗ кількість наданих ПТВ залишається майже на рівні 2022 р., результативність обстежень складає 3%, що в п’ять разів більше, ніж в загальній популяції. Приріст кількості  пацієнтів, обстежених за клінічними показами складає 67%, порівняно з 2022р. Результативність тестування на ВІЛ за ініціативою медичного працівника – 0,8%.

 Станом на 01.01.24 року, у 2023 році було виявлено 12 925 випадків із позитивним результатом, взято під медичний нагляд протягом звітного року із вперше встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція 11 523 осіб призначено АРТ 10 836 особам. 88,6% пацієнтів з позитивним результатом скринінгового тестування були доведені до медичного нагляду, порівняно з 87% у 2022р. 

За результатами першого кварталу 2024 року, кількість ПТВ в Україні  зросла на 39,9% порівняно з аналогічним періодом 2023 р., порівняно з 2022 р. – на 111,8%, порівняно з довоєнним 2021 р. – на 35,4%. Обсяг тестувань на ВІЛ за допомогою  використання швидких тестів (далі – ШТ) у першому кварталі 2024 р. становить 61% порівняно з аналогічним періодом 2023 р. – 49%, 2022 р. – 32%, 2021 р. – 40%. Загальна результативність тестування на ВІЛ у І кварталі 2024 р. знизилася і становить 0,5% у порівнянні з 2023р. - 0,8%, 2022р. – 0,93%, 2021р. – 1,0%, що пояснюється значним збільшенням кількості тестувань.

Окремо зупинилися на виконанні завдань Дорожньої карти щодо надання ПТВ за ініціативою медичного працівника у 2024 році, а саме: здійснення картування закладів охорони здоров’я у розрізі регіонів, які надають ПТВ з висвітленням цієї інформації на карті, надання інформації до чат-боту у Телеграмі #ТЕСТпоруч, який допомагає оцінити ризик на ВІЛ і знайти найкращий маршрут для тестування, здійснення оцінки потреби у навчанні медичних працівників з питань ПТВ, здійснення аналізу та оцінки потреби ЗОЗ  у швидких тестах. Розгляду останнього питання була присвячена окрема сесія – «Основні питання обліку, зберігання та щоквартального моніторингу залишків  швидких (експрес) тестів для діагностики ВІЛ-інфекції», на якій представник ЦГЗ МОЗ України Марина Фальчук, фахівець відділу фармменеджменту та управління залишками, ознайомила учасників зустрічі з інструментом збору залишків швидких (експрес) тестів у ЗОЗ, які надають послуги з тестування на ВІЛ та було запропоновано апробувати збір залишків ШТ на хмарному сховищі (Google Диск).

Важливою складовою у здійсненні тестування на ВІЛ-Інфекцію є забезпечення якості ПТВ, зокрема самої процедури проведення тестування. 

Представник МБФ «Альянс громадського здоров’я» Ольга Бургай спільно з фахівцем з управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ МОЗ України Ліною Бондаревою презентували досвід проєкту «Поглиблений програмний моніторинг без попередження навченими програмними моніторами» за напрямом лікування ВІЛ-інфекції. Мета проєкту – оцінка доступності та задоволеності послугами клієнтів сайту. Така оцінка проводиться за методикою «таємний клієнт». Оцінку проводить навчений програмний монітор. Це спеціаліст з оцінки, який  здійснює візит до сайту АРТ без попередження, отримує послуги, оцінює їх надання за допомогою спеціального опитувальника та інформує ЦГЗ МОЗ України та МБФ «Альянс громадського здоров’я» про висновки.

Висновок про доступність та якість медичних послуг у сфері ВІЛ (ПТВ) монітор робить, якщо під час його візиту в якості клієнта було: 

  • Проінформовано медичним працівником про постконтактну профілактику (ПКП)
  • Проведено тестування на ВІЛ-інфекцію
  • Проведено післятестове консультування
  • Видано довідку про результати тестування на ВІЛ
  • Запропоновано тестування партнерам із спільного використання засобів для ін’єкцій, голок і шприців при спільному вживанні ПАР та/або статевих партнерів осіб, які живуть з ВІЛ та їх біологічних дітей
  • Проінформовано медичним працівником про постконтактну профілактику (ПКП)
  • Дотримано конфіденційність
  • Проведення дотестового інформування щодо ВІЛ
  • Запропоновано послуги з  тестування на ВІЛ
  • Надано інформацію про засоби профілактики ВІЛ
  • Надано інформацію про PrEP

На підставі висновків оцінювання приймаються програмні рішення щодо закупівлі ПТВ у тих закладів охорони здоров’я які отримують високі оцінки задоволеності послугами. За період роботи проєкту було здійснено 79 візитів до ЗОЗ 16 регіонів. Після розширення інтервенції у грудні 2023 року навчений програмний монітор здійснив закупівлю послуг з тестування на ВІЛ у 19 ЗОЗ 8 регіонів, з  яких 12 отримали найвищі оцінки задоволеності отриманими послугами.

Представник ЦГЗ МОЗ України, лікар імунолог Ірина Андріанова  презентувала шляхи оцінювання якості надання сайтами тестування на ВІЛ послуг із застосуванням ШТ за результатами моніторингових візитів та регіональних  програм зовнішньої оцінки  якості з виявлення серологічних маркерів ВІЛ, компоненти й складові забезпечення якості ПТВ, та запропонувала поетапний процес підвищення якості тестування на ВІЛ за місцем надання послуг.

Представник ВООЗ в Україні Олександра Стрижевська презентувала аналіз візитів технічної підтримки фахівців до ЗОЗ первинного та вторинного рівнів надання допомоги щодо охоплення послугами з тестування на ВІЛ-інфекцію за ініціативою медичного працівника шляхом рутинного тестування на ВІЛ при станах та кодах за класифікаціями ICPC та МКХ-10. Також було представлено «Інструмент оцінки потреби у ПТВ» – електронний інструмент ідентифікатор кодів визначення ВІЛ-індикаторних станів за класифікацією ICPC/МКХ-10 для аналізу охоплення  тестуванням на ВІЛ-інфекцію та розрахунку потреби у ШТ. Вона презентувала  рекомендації для покращення ПТВ за ініціативою медичного працівника.

Регіональні координатори з тестування на ВІЛ-інфекцію Запорізької, Житомирської та Чернігівської областей презентували досвід децентралізації ПТВ – тестування на ВІЛ у закладах охорони здоров’я первинної медичної допомоги.

За результатами зустрічі для кожного регіону України було напрацьовано плани дій на виконання Дорожньої карти щодо надання послуг з тестування на ВІЛ-інфекцію за ініціативою медичного працівника на 2024 рік, а також  плани поліпшення послуг з тестування на ВІЛ-інфекцію у закладах охорони здоров’я.

 

 

Інші новини