Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Києві обговорюють актуальні проблеми лікування і профілактики туберкульозу
17.05.2018
09:10

У Києві обговорюють актуальні проблеми лікування і профілактики туберкульозу

16-17 травня 2018 року в Києві проходить науково-практична конференція «Актуальні проблеми лікування і профілактики туберкульозу». Організаторами заходу виступили Міністерство охорони здоров’я України та Центр громадського здоров’я МОЗ України спільно з Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця та партнерством «Зупинимо туберкульоз. Україна» за підтримки Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Участь у конференції беруть провідні фахівці в сфері фтизіатрії та пульмонології України та США, Швеції, Швейцарії, Молдови, Румунії, представники громадських та міжнародних організацій, що працюють з проблемами подолання туберкульозу. Конференцію відвідали в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, голова Національної служби здоров’я Олег Петренко, народний депутат України Олексій Кириченко.

Головною темою конференції є реформування протитуберкульозної служби в Україні, включаючи зміни фінансування системи протитуберкульозної допомоги, стратегію розвитку лабораторної мережі, запровадження інноваційних протитуберкульозних препаратів та нових методів діагностики. Крім того, до обговорення представлені проблеми забезпечення доступу до лікування внутрішньо переміщених осіб та військовослужбовців, особливості діагностики туберкульозу у дітей.

За інформацією Володимира Курпіти, Генерального директора Центру громадського здоров’я, сьогодні формуються нові принципи взаємовідносин між державою, пацієнтами та медичними працівниками: «Ми націлені на оптимізацію роботи протитуберкульозної служби через підтримку моделей альтернативної госпіталізації до стаціонару. Після оптимізації використання стаціонарного лікування зменшиться на 65%. Ми очікуємо, що мотивуючі стимули, які ми пропонуємо, сприятимуть покращенню роботи як фтизіатричної служби, так і первинної медичної допомоги».

Стратегію розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги представив Перший заступник Генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Віктор Ляшко. Стратегію буде реалізовано поступово в два етапи. Впродовж  двох найближчих років змінюватимуться підходи до управління в системі надання протитуберкульозних послуг, будуть оновлені методи надання послуг із супроводу та лікування. Зміни також стосуватимуться інформаційних систем охорони здоров’я та формування кадрів. За словами пана Ляшка, докорінних змін зазнає система фінансування протитуберкульозної служби у відповідності до вимог медичної реформи.

Зокрема, обласні протитуберкульозні заклади повинні стати комунальними некомерційними підприємствами. «Це будуть центри, що об’єднуватимуть всі заклади охорони здоров’я, які надають протитуберкульозну допомогу на рівні області, в одну юридичну особу, - розповів Віктор Ляшко. - Ми очікуємо, що новостворені центри зможуть конрактувати медичних працівників первинної медичної ланки для досягнення ефективного лікування»

Метою цих змін має стати збільшення кількості пацієнтів, які отримують лікування на амбулаторному етапі. Крім того, відбудеться впровадження єдиної системи надання послуг шляхом інтеграції відомчих систем охорони здоров’я на обласному рівні до цивільного сектору.

Інші новини