Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Львові відкрили «дружній» пункт тестування на ВІЛ
23.11.2018
16:00

У Львові відкрили «дружній» пункт тестування на ВІЛ

2019 рік в Україні має стати роком тестування на ВІЛ-Інфекцію — про це заявив перший заступник гендиректора Центру громадського здоров’я Віктор Ляшко під час відкриття пункту тестування AHF Ukraine 23 листопада у Львові.

«Ще кілька років тому всі ми шукали кошти для забезпечення доступу до лікування кожному, хто знає про свій статус. Сьогодні за рахунок оптимізації ресурсів, яка була досягнута шляхом оптимізації схем лікування пацієнтів з ВІЛ-інфекцією, значного зниження цін за рахунок закупівель через міжнародні організації, спільних зусиль з медичним патентним пулом, в Україні можуть отримати лікування всі, хто знає про свій статус.

Однак розрахунки оціночної кількості людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією, свідчать, що ще досить велика кількість українців не знає про свій ВІЛ-статус. Впроваджуючи швидке тестування на ВІЛ, ми зможемо виявити більшу кількість людей, котрі потребують лікування задля збереження свого здоров’я, та спрямувати людей на отримання антиретровірусних препаратів, якими заклади охорони здоров’я сьогодні забезпечені достатньою мірою завдяки системній роботі Міністерства охорони здоров’я.

Тестування на ВІЛ увійшло до пакета медичних послуг, який надається сімейними лікарями в рамках програми державних гарантій медичного обслуговування населення. Однак наявні в нас дані свідчать, що тестування за ініціативи медичного працівника призводить до виявлення ВІЛ-інфекції на пізніх клінічних стадіях. Нам потрібно розширювати підходи до тестування та впроваджувати кращі світові практики», — наголосив Віктор Ляшко.

Однією із таких практик є пункти тестування, які відкриває Фундація «АнтиСНІД-США» в Україні. Наприклад, AHF Checkpoint Lviv на вул. Антоновича, 20 — це перший у Львівському регіоні заклад, що працюватиме як безпечний та дружній простір для тестування на ВІЛ, супутніх консультацій, а також розповсюдження презервативів. У такому пункті людина отримає передтестову консультацію щодо факторів ризику зараження ВІЛ, протестується на ВІЛ-інфекцію за 15 хв, почує поради з профілактики та дотримання безпечного способу життя, зможе безкоштовно взяти презервативи. Пункт тестування працює за принципом конфіденційності: результат повідомляють виключно людині, яка тестувалася.

Якщо результат покаже наявність ВІЛ-інфекції, працівник пункту проконсультує людину щодо подальших кроків і надасть усю необхідну підтримку, аби людина якнайшвидше стала на медичний облік та почала отримувати життєво необхідне лікування. Соціальний працівник не лише підтримає клієнта, а й надасть психологічну допомогу йому та його сім’ї.

Фундація «АнтиСНІД-США» в Україні (AHF Ukraine) — це українське представництво однієї з найбільших неурядових організацій у світі, яка реалізує програми з профілактики й тестування на ВІЛ, лікування ВІЛ-інфекції та супутніх захворювань, а також адвокації в 41 країні світу, зокрема й у 12 регіонах України. Цьогоріч Фундація досягла позначки в 1 млн підопічних з ВІЛ в усьому світі.

Зусиллями AHF Ukraine 2017 р. в Україні 117 000 людей протестувалися на ВІЛ, 1 300 пацієнтів з ВІЛ було забезпечено дорогою діагностикою, а понад 29 000 ВІЛ-позитивних пацієнтів — іншими медичними послугами. Загальний внесок Фундації в систему охорони здоров’я для підтримки профілактики, тестування і лікування ВІЛ та опортуністичних інфекцій в Україні 2017 р. склав 45 млн грн.

Інші новини