Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
05.02.2021
19:33

У січні в Україні зареєстрували 3 спалахи гострої кишкової інфекції

У січні в Україні зафіксували 3 спалахи гострої кишкової інфекції, у результаті яких постраждало 36 людей.

Так, у Пустомитівському районі Львівської області захворіло 4 дітей. Трьох із них — вихованців дитячого садка — госпіталізували з перебігом хвороби середньої важкості. 1 дитина захворіла вдома.

7 людей із персоналу дитячого садка обстежили лабораторно. Джерело збудника інфекції та причина спалаху встановлюється.

На Одещині у м. Чорноморськ унаслідок спалаху захворіли 24 людини: 23 вихованці дитячого садка та 1 працівник установи. 7 дітей мають стан середньої важкості, 2 дитини та 1 дорослий госпіталізовані. У 23 захворілих діагноз підтверджено лабораторно — виявлено бактерії роду сальмонела.

Основна причина спалаху — порушення технології приготування їжі на харчоблоці та санітарних правил у дитячому закладі.

Лабораторно обстежено 179 контактних осіб та працівників закладу. За результатами лабораторного обстеження у 2 працівників також виявлено бактерії роду сальмонела.

У м. Кропивницький на гостру кишкову інфекцію захворіли 8 учнів початкової школи. Усі з них лікуються амбулаторно, у 2 дітей стан середньої важкості. Лабораторно обстежено 7 працівників харчоблоку освітнього закладу. Джерело збудника інфекції та причина спалаху встановлюється.

У всіх вищевказаних випадках потерпілим проводиться повний комплекс клініко-лабораторних обстежень та медичної допомоги.

Нагадаємо, гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.  

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені.

Більше порад читайте за посиланням.

Інші новини