Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
29.07.2021
14:21

У Волинській області жінка захворіла на туляремію

Це особливо небезпечне інфекційне захворювання, що передається від тварин до людей. Якщо хворому не надати вчасно медичну допомогу, можливі серйозні ускладнення чи смерть.

Як повідомляє Волинський обласний центр контролю і профілактики хвороб, у липні в області зареєстрували випадок туляремії.

Захворіла жінка, яка пов’язує своє захворювання з укусом ґедзя під час випасу худоби.

Жінка скаржилася на підвищення температура тіла, на третю добу з’явилися болі в суглобах, почервоніння та припухлість у місці укусу комахи, збільшилися регіональні лімфатичні вузли.

Спочатку в захворілої підозрювали COVID-19, проте діагноз не підтвердився.

Оскільки стан захворілої не покращився — посилився набряк, почервоніння та з’явилася болючість шкіри в місці укусу комахи, збільшилися шийні й пахвинні лімфовузли — жінка звернулася до хірурга. Їй провели хірургічне втручання.

Згодом жінка самостійно звернулася за консультацією до лікарів інфекційної лікарні. Там лікарі запідозрили захворювання на туляремію та відібрали матеріал для лабораторного дослідження.

Діагноз туляремія підтвердився лабораторно. Наразі захворіла на амбулаторному лікуванні.

В осередку захворювання на туляремію проведено епізоотологічне обстеження та організовано збір польового матеріалу для лабораторного дослідження. Слідів гризунів чи їх падежу на території господарства захворілої не виявлено.

Серед населення проведено роз’яснювальну роботу щодо заходів боротьби з мишовидними гризунами та попередження укусів кровосисних комах під час проведення сільгоспробіт тощо.

Нагадаємо, збудник туляремії — бактерія Francisella tularensis. Основне джерело інфекції для людини — ондатри, щури, миші, ховрахи, зайці.

Переносники інфекції — іксодові та гамазові кліщі, блохи, ґедзі, комарі, москіти тощо.

Людина інфікується внаслідок контакту з хворими тваринами, укусу переносника, уживання заражених харчів та води й навіть через дихальні шляхи (наприклад, під час обробки заражених зернових продуктів, фуражу).

Основні симптоми туляремії:

  • збільшення лімфовузлів;
  • підвищення температури тіла до 38–40 °С;
  • сильний головний біль;
  • загальна слабкість;
  • запаморочення, порушення свідомості;
  • біль у м’язах;
  • нудота;
  • блювання;
  • почервоніння обличчя та очей;
  • висип, який на 8–12-й день хвороби лущиться й може призвести до пігментації шкіри.

Без лікування хвороба триває довго, супроводжується лихоманкою, нагноєнням уражених лімфовузлів і розвитком ускладнень, небезпечних для життя людини, зокрема, артриту, менінгіту, енцефаліту, пневмонії та інфекційно-токсичного шоку.

Дізнатися більше про туляремію можна тут.

Інші новини