Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
24.11.2021
11:54

У Запорізькій області від ботулізму помер 63-річний чоловік

За повідомленням Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб зафіксовано смертельний випадок захворювання на ботулізм.

Помер 63-річний чоловік. Як встановлено епідрозслідуванням, чоловік захворів після вживання в’яленої риби (плотви, ляща) домашнього виготовлення.

Постраждалий разом зі своєю 58-річною дружиною звернулись по медичну допомогу того ж дня, коли вжили неякісний продукт. Обох у важкому стані госпіталізували з діагнозом «ботулізм» до реанімаційного відділення КНП БМР «Бердянського територіального медичного об’єднання». Подружжю було введено протиботулінічну сироватку. Проте за три дні після госпіталізації чоловік помер. За інформацією від 24 листопада 2021 року жінка перебуває на лікуванні. 

Станом на 1 листопада 2021 року в Україні зареєстровано 76 випадків ботулізму. Постраждало 80 осіб, серед них 3 дітей. 

Нагадаємо, що у більшості випадків захворювання виникає через вживання в’яленої й соленої прісноводної та морської риби (40 %), м’ясних, рибних, овочевих, грибних консервів та інших м’ясних виробів, виготовлених у домашніх умовах або куплених у місцях несанкціонованої торгівлі.

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Найкращий спосіб захистити своє здоров’я — утримуватися від споживання їжі, про якість якої вам достеменно невідомо.

Центр громадського здоров’я закликає відповідально ставитися до свого здоров’я й не споживати в’ялену, солену та консервовану рибу, консерви або вироби з м’яса без належної термообробки.

Докладніше про ботулізм

 

Інші новини