Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Женеві проходить 39-е засідання Координаційної Ради Об'єднаної Програми ООН з боротьби проти ВІЛ/СНІДу.
29.11.2016
19:05

У Женеві проходить 39-е засідання Координаційної Ради Об'єднаної Програми ООН з боротьби проти ВІЛ/СНІДу.

5-8 грудня у Женеві проходить 39-е засідання Координаційної ради (КРП) Об'єднаної Програми ООН з боротьби проти ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС).

Українську делегацію очолює Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко.

Окрім того, участь делегації України в засіданні Координаційної ради забезпечується силами Центру громадського здоров'я МОЗ України в особі Генерального директора Наталії Нізової, Директора Департаменту гуманітарної та соціальної політики Кабінету Міністрів України Віталія Коблоша, радника Віце-прем’єр-міністра України Олексія Кондратенко, Голови Координаційної ради Мережі ЛЖВ All-Ukrainian Network of People Living with HIV Дмитра Шерембєя, головного спеціаліста відділу неінфекційних захворювань та громадського здоров’я МОЗ України Наталія Півень.

У центрі уваги засідання обговорення програмного звіту та тематичного сегменту 38 зустрічі КРП, Єдиних принципів бюджетування результатів та звітності ЮНЕЙДС на 2016-2021 рр.; питання керівництва у реагуванні на СНІД; перспективи участі громадськості у глобальній боротьбі зі СНІДом; модернізація стратегічного управління людськими ресурсами та ін.

Під час відкриття сесії, Виконавчий директор ЮНЕЙДС Мішель Сідібе представив оновлену інформацію про прогрес, досягнутий у боротьбі зі СНІДом, й зосередився на нових викликах та можливостях.

Пан Сідібе говорив про необхідність належного та достатнього фінансування відповіді на епідемію СНІДу, особливо серед громадянського суспільства, з метою поширення ініціативи Fast Track для подолання епідемії до 2030 року в рамках цілей сталого розвитку. Він також наголосив на важливості проведення належної профілактики ВІЛ/СНІДу та надання якісних послуг з ВІЛ для ключових груп населення.

У своєму виступі на засіданні Координаційної Ради Об'єднаної Програми ООН з боротьби проти ВІЛ/СНІДу. Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко зазначив, що при належній координації зусиль та виконанні зобов'язань, позитивні зміни можливі, і в України є всі шанси в досягненні глобальної мети протидії ВІЛ/СНІДу "90-90-90".

«Україна досі посідає друге місце за епідемією ВІЛ в регіоні Східної Європи і Центральної Азії. У той же час ми пишаємося досягнутим рівнем надання та розвитком спектра послуг для ВІЛ-позитивних людей, значним розширенням масштабів антиретровірусної терапії, впровадженням програм профілактики для ключових груп ризику серед населення і самої великої програми замісної терапії в нашому регіоні, - сказав Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко. - Ми також пишаємося тісною і відкритою співпрацею між урядом, громадянським суспільством, міжнародними організаціями та донорами».

У виступі Павла Розенка окрема увага була приділена розвитку громадського здоров'я в Україні.

"На виконання Україною зобов’язань в частині адаптації законодавства до вимог ЄС та умов Договору про асоціацію між Україною та ЄС, Політичної декларації з ВІЛ/СНІДу, прийнятої на Генеральній Асамблеї ООН, вживаються заходи щодо дотримання Європейських регуляторних вимог та розвитку громадського здоров’я в Україні.

Український Уряд затвердив створення Центру громадського здоров’я під юрисдикцією Міністерства охорони здоров’я України, який буде керувати відповіддю країни не лише на епідемію ВІЛ, а також на туберкульоз, гепатити та інші захворювання. Центр має стати основною національною інституцією, що впроваджує Національну стратегію щодо ВІЛ/СНІДу в тісній співпраці з групами стейкхолдерів та залучатиме населення, включаючи людей, що живуть з ВІЛ."

Тематичний сегмент наради буде проходити в останній день і буде зосереджена на стані епідемії серед людей, які живуть з ВІЛ, та питанням  високого ризику зараження ВІЛ у віці 50 років і вище, вплив у старіння з ВІЛ, в тому числі для ключових груп населення та жінок, що живуть з ВІЛ.

 39-е засідання Ради ЮНЕЙДС проходить під головуванням Швейцарії, Гана виступає в якості заступника Голови , Еквадор в якості доповідача.

Інші новини