Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
01.12.2019
11:06

Україна забезпечена всіма новітніми препаратами для лікування ВІЛ

У світі число нових випадків інфікування ВІЛ та число смертей від СНІДу за останні роки скоротилося, а кількість людей, які отримують лікування, збільшилася. Тим  не менш, залишаються проблеми, що перешкоджають глобальному успіху у боротьбі з ВІЛ/СНІДом. Зокрема, багато людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ, обмежені у  доступі до профілактики. А люди, які живуть з ВІЛ, недостатньо охоплені лікуванням та доглядом. Загалом, з початку епідемії, у світі 74,9 млн інфікувалися ВІЛ та 32 млн померли від хвороб, викликаних СНІДом.

Щодо України, то протягом січня-жовтня цього року, у нашій країні офіційно зареєстровано понад 13 000 випадків ВІЛ-інфекції , більш ніж 6 000 випадків СНІДу та майже 2,5 тисячі смертей, зумовлених СНІДом.

Станом на 1 жовтня під медичним наглядом перебуває 136 000 ВІЛ-інфікованих громадян України. За даними сероепідмоніторингу, рівень поширеності ВІЛ серед української молоді віком 15–24 роки має стабільну тенденцію до зниження. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, це може свідчити про ефективність профілактичних заходів і стабілізацію епідемічної ситуації щодо ВІЛ-інфекції.

Найпоширенішим шляхом інфікування ВІЛ станом на 1 листопада цього року залишається статевий шлях передавання інфекції. 

27 листопада Кабмін ухвалив Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції та СНІДу. Одним із акцентів цієї стратегії є удосконалення системи ефективного виявлення ВІЛ. Це буде досягнуто завдяки розширенню мережі закладів, де можна протестуватися. Також доступ до нових  препаратів антивірусної терапії буде забезпечений одразу після встановлення діагнозу. Антиретровірусну терапію зможуть отримувати усі, хто цього потребує.

Вчасне діагностування ВІЛ та початок лікування гарантує довге повноцінне життя. Тестування на ВІЛ в Україні є безкоштовним. Цю послугу наразі можуть надавати усі заклади охорони здоров’я первинної ланки та близько тисячі вторинної і третинної.  

Україна забезпечена всіма новітніми препаратами для лікування ВІЛ. Майже 123 тисячі ВІЛ-позитивних осіб отримують лікування, у тому числі на неконтрольованій території. У 93% ВІЛ-позитивних людей, що отримують антиретровірусну терапію, вірус в крові не виявляється. Це означає, що вони не можуть  передати ВІЛ іншим. 

Фінансування послуг з профілактики та соціального супроводу пацієнтів з ВІЛ за державні кошти відбувається в межах Плану переходу від донорської до державної підтримки. Цей план означає, що саме держава може результативно боротися із ВІЛ-інфекціями та СНІДом.

У 2018 році 63% людей, у яких виявили ВІЛ, почали антиретровірусну терапію (АРТ) протягом 2 тижнів після встановлення діагнозу. Для порівняння, у 2008 році більшість нововиявлених ВІЛ-інфікованих пацієнтів (74%) почали приймати лікування через 12 місяців після виявлення ВІЛ. В середньому термін між встановленням діагнозу та початком лікування складав 46 місяців. За 10 років вдалося скоротити цей час більше ніж у 13 разів, з 4-х років до 15 днів.

Влітку Міністерство охорони здоров’я України затвердило новий клінічний протокол застосування антиретровірусних препаратів для лікування та профілактики ВІЛ-інфекції. Майже 123 тисячі українців отримують препарати для лікування ВІЛ. З них близько 16 тисяч ВІЛ-позитивних людей на непідконтрольній території. Загалом Україна має препарати для лікування 152-х тисяч ВІЛ-позитивних людей.

До кінця цього року на закупівлю послуг із профілактики та соціального супроводу пацієнтів з ВІЛ передбачено понад 80 млн грн з державного бюджету. Завдяки цьому, більше 250 000 людей зможуть отримати послуги з профілактики та підтримки ВІЛ.

Інші новини