Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україну відвідав міжнародний експерт Супранаціональної референс-лабораторії з діагностики туберкульозу
15.08.2023
10:00

Україну відвідав міжнародний експерт Супранаціональної референс-лабораторії з діагностики туберкульозу

З тритижневим робочим візитом в Україну прибув міжнародний експерт Супранаціональної лабораторії з діагностики туберкульозу Всесвітньої організації охорони здоров’я (Гаутінг, Німеччина). Це був перший візит такого представника до української лабораторної мережі з діагностики туберкульозу з початку повномасштабного вторгнення.

У ході візиту Євгеній Сагальчик, міжнародний експерт Супранаціональної лабораторії ВООЗ з діагностики туберкульозу здійснив низку візитів до українських медичних закладів, що здійснюють виявлення та діагностику туберкульозу: Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр, Старокостянтинівську багатопрофільну лікарню, КНП «ФТИЗІАТРІЯ» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

На Хмельниччині Євгеній Сагальчик та завідувач сектору діагностики туберкульозу Центру громадського здоров'я МОЗ України Наталія Кампос-Родрігес провели семінар із лікарями щодо можливостей кожного методу діагностики туберкульозу, варіантів та інтерпретації виданих результатів лабораторних досліджень, оціночного часу одержання результатів діагностичних тестів, можливих причин розбіжностей результатів і алгоритм подальших дій та використання систем GeneXpert для виявлення туберкульозу.

Експерт здійснив оцінку готовності лабораторія КНП «ФТИЗІАТРІЯ» до міжнародної акредитації за стандартом ISO 15189. До 1 грудня цього року ця лабораторія планує подати документи для акредитації в Національне агентство з акредитації України

За участі міжнародного експерта в діяльність Референс-лабораторії діагностики туберкульозу, бактеріальних, паразитарних та особливо небезпечних патогенів Центру громадського здоров’я було запроваджено рутинні методи з діагностики туберкульози. Фахівці Центру обговорили принципи ефективної роботи та подальшу співпрацю з Супранаціональною лабораторією ВООЗ для вдосконалення лабораторної діагностики туберкульозу в Україні.

“З метою забезпечення достовірних результатів досліджень у рутинній практиці і протидії поширенню туберкульозу ми плануємо оновити програму з забезпечення якості лабораторних досліджень з діагностики туберкульозу. Це стосується усіх методів діагностики туберкульозу, в тому числі, молекулярних досліджень, що здійснюються з використанням системи GeneXpert, та системи моніторингу й оцінки лабораторної мережі, впровадження секвенування нового покоління”, — повідомила керівник Референс-лабораторії ЦГЗ Наталія Видайко.

“Наразі ми ставимо перед собою задачу масштабувати ці досягнення в регіонах та здійснювати підготовку регіональних лабораторій до міжнародної акредитації за стандартом ISO 15189. Ми бачимо майбутній розвиток у створенні на базі Референс-лабораторії сталої системи моніторингу лікарської стійкості з можливістю отримання результатів у режимі реального часу, що забезпечить епідеміологічний нагляд за профільним резистентним туберкульозом у регіонах”, — коментує генеральний директор ЦГЗ Людмила Черненко.

Міжнародний експерт високо оцінив зусилля українських колег під час повномасштабної війни. Попри кадрові проблеми і навантаження на систему охорони здоров’я, весь необхідний функціонал виконується, регіональні лабораторії показують якісну роботу і готові до нових амбітних цілей.

Нагадаємо, Центр громадського здоров’я співпрацює з Супранаціональною лабораторією з 2018 року. У рамках цього партнерства Центром напрацьовані нормативні документи з діагностики туберкульозу, щорічно проводиться міжнародна зовнішня оцінка якості лабораторних досліджень з туберкульозу, впроваджено  внутрішній контроль якості для тестування медикаментозної чутливості до протитуберкульозних препаратів, організовано ряд практичних тренінгів для регіональних лабораторних фахівців, ведеться підготовка лабораторій до акредитації за міжнародним стандартом ISO 15189

Інші новини