Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Києві обговорили формування відповідального ставлення батьків до вакцинації дітей
10.02.2017
15:29

В Києві обговорили формування відповідального ставлення батьків до вакцинації дітей

Вчора, 9 лютого 2017 року в Києві відбувся круглий стіл на тему «Формування відповідального ставлення батьків до вакцинації дітей: обговорення інформаційної стратегії та шляхів вдосконалення підготовки медичних кадрів з питань вакцинації». Організатором заходу виступив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та аналітичний центр «Соціоконсалтинг».

В круглому столі взяли участь Заступник Міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Наталія Нізова, експерт ВООЗ з питань попередження розповсюдження захворювань та імунізації Вусала Алахвердієва, експерт Університету Джона Хопкінса (США) Андреа Браун, представники громадських організацій та медичних закладів, лікарі майже з усіх регіонів країни, а також провідні експерти з медичних питань.



Під час круглого столу було презентовано результати соціологічного дослідження «Інструменти ефективного впливу на прихильність батьків до імунізації дітей віком до 6 років (на прикладі аналізу ситуації з імунізацією від поліомієліту в Україні)». Відповідно до результатів дослідження, в Україні спостерігається зростання обізнаності батьків про вакцинацію дітей. Так, в 2016 році вже 74% батьків підтримують вакцинацію і лише 16% виступають проти.

Крім того, в ході круглого столу було обговорена комунікаційна стратегія у сфері вакцинації, зокрема, досвід впровадження та перспективи розвитку поширення процесів імунізації та щеплення. Також, особливу увагу національні та регіональні експерти приділили питанню підвищенню кваліфікації лікарів та медсестер.

В результаті, учасники заходу підтримали ідею популяризації в Україні вакцинації серед дитячого та дорослого населення, а також окреслили план дій та стратегію досягнення мети.

Центр громадського здоров’я МОЗ України нагадує, що вакцинація найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. В усьому світі діє обов’язкова програма імунізації населення, спрямована на захист дітей від інфекційних захворювань. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, мінімум 95% дітей повинні бути вакциновані для того, щоб інфекції не поширювалися. Наразі, за даними МОЗ України, станом на серпень 2016 року в країні тільки 30% дітей повністю вакциновані проти кору, 10% - від гепатиту В та лише 3% - від дифтерії, коклюшу та правця.
Інші новини