Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні стартував проект TB-REP
20.09.2016
13:25

В Україні стартував проект TB-REP

Упродовж 14-16 вересня відбулася 1-ша Регіональна зустріч партнерів у рамках проекту TB-REP. Основною її метою було визначення і розуміння завдань та ролей партнерів проекту, внеску роботи у ньому організацій громадського суспільства. Учасники працювали над розробкою стратегії для адвокаційної діяльності у підтримку переходу до пацієнт-орієнтованої моделі допомоги хворим на туберкульоз.

Проект TB-REP впроваджується за фінансової підтримки Глобального Фонду, охоплює країни Східної Європи і Центральної Азії та розрахований на період 2016-2018 років. Основним його завданням є посилення політичної прихильності, для контролю ТБ та МР/ШЛУ ТБ, через регіональну співпрацю та обмін досвідом для покращення реалізації Національних програм контролю ТБ. Також проект має на меті розробити та поширити доказові практики ефективних систем надання послуг у сфері ТБ для впровадження підходів, орієнтованих на пацієнтів та інноваційних моделей послуг, сприяти забезпеченню фінансування у сфері контролю ТБ та застосуванню ефективних механізмів виділення коштів.

Упродовж зустрічі учасники розглянули проект вцілому, поговорили про адвокацію організацій громадського суспільства у рамках проекту, амбулаторну модель лікування, як ключовий напрямок для досягнення кращих результатів лікування туберкульозу у Європейському регіоні ВООЗ. Також учасники познайомилися з курсом реформ системи протитуберкульозної допомоги у рамках TB-REP, презентували результати оцінки ситуації в аспекті переходу до амбулаторної системи лікування у своїх країнах. Крім того, говорили про те, як отримати місцеве фінансування та бюджетні процеси, участь пацієнтів і залучення організацій до адвокаційної діяльності, побудову коаліцій та розширення партнерських зв’язків.

Упродовж третього дня зустрічі для представників ЗМІ був проведений прес-брифінг «Перехід на лікування туберкульозу вдома допоможе зупинити епідемію в Україні», учасниками якого стали заступник  Міністра охорони здоров’я Оксана Сивак, голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, директор Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України Наталія Нізова, віце-голова багатопартійної Парламентської групи з глобального туберкульозу, член Палати Лордів Парламенту Великобританії Баронеса Елісон Саттіє, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков, депутат Київської міської ради Юлія Лобан та колишній пацієнт, активіст «TB-People» Ксенія Щєніна. Вони відповіли на запитання журналістів та обґрунтували доцільність впровадження амбулаторної моделі лікування хворих на туберкульоз (ТБ), як однієї з найважливіших складових реформування системи охорони здоров’я для подолання епідемії туберкульозу в Україні. 

Інші новини