
В Україні за перші пів року троє людей померли від ботулізму. Як уберегтися від отруєння
У літній період зростає ризик захворювання на харчові отруєння, зокрема на ботулізм — небезпечну інфекцію, що вражає нервову систему та може призвести до паралічу або смерті. Щороку о цій порі регулярно фіксуються випадки цього захворювання, подекуди з летальними наслідками. Розповідаємо, яка наразі ситуація з ботулізмом та як уберегтися.
Статистика в Україні
За оперативними даними у травні 2025 року було зареєстровано 17 вогнищ* із підозрою на ботулізм, у яких постраждали 19 людей, усі — дорослі. У 14 людей підтвердили діагноз «ботулізм», із них зареєстровано два летальних випадки — у Київській і Чернігівській областях. У п’яти випадках попередній діагноз «ботулізм» не підтвердився. Протиботулінічну сироватку було введено 13 постраждалим.
У червні 2025 року було зареєстровано 11 вогнищ із підозрою на ботулізм — постраждали 12 людей, із них троє дітей. Четверо осіб наразі мають підтверджений діагноз «ботулізм». Шестеро хворих продовжують лікування. Летальних випадків не зареєстровано. Підозра на ботулізм не підтвердилася у двох пацієнтів. Протиботулінічну сироватку введено 8 постраждалим.
За оперативними даними в Україні, за перші 6 місяців 2025 року всього було зареєстровано 46 вогнищ ботулізму, в яких постраждали 57 людей, із них семеро дітей. Наразі діагноз «ботулізм» підтверджено у 42 людей. Троє хворих померли — летальні випадки зареєстровані в Дніпропетровській, Київській та Чернігівській областях. Шестеро хворих продовжують лікування. У дев’яти випадках попередній діагноз «ботулізм» не підтвердився. Протиботулінічну сироватку введено 45 постраждалим.
*Вогнище ботулізму — це випадок або група випадків захворювання, які об'єднані спільним джерелом інфікування. Тобто, одна або кілька людей отруїлися одним продуктом, який був заражений збудником ботулізму.
Як уберегтися від ботулізму
Найбільшу небезпеку становить непатрана (з нутрощами) в'ялена/сушена риба. Щоб убезпечити себе, купуйте патрану в'ялену/сушену рибу в офіційних торгівельних точках, де дотримуються умов зберігання. Патрати вже готову рибу перед вживанням — не допоможе.
Не вживайте:
- сушену/в’ялену рибу, куплену «з рук» — на стихійних ринках, через соцмережі або з домашніх заготовок;
- м’ясні, рибні чи овочеві консерви, якщо маєте сумніви щодо дотримання належних умов їхнього приготування та зберігання;
- продукти в здутій, пошкодженій або іржавій тарі.
М’ясо, гриби, овочі чи рибу консервуйте з використанням автоклавів.
Негайно зверніться до лікаря за появи перших симптомів ботулізму:
- порушення зору;
- сухість у роті;
- слабкість;
- труднощі з ковтанням або мовленням;
- запаморочення;
- пронос;
- нудота, блювота.
Якщо ви вживали напередодні підозрілий продукт (сушену/в’ялену рибу, м’ясні, рибні консерви тощо), обов’язково повідомте про це лікаря. Ця інформація, разом із симптомами, допоможе йому встановити діагноз.