Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вакцинація від поліомієліту — один із пріоритетів громадського здоров’я
24.10.2018
17:00

Вакцинація від поліомієліту — один із пріоритетів громадського здоров’я

24 жовтня відбулася прес-конференція, присвячена Всесвітньому дню боротьби з поліомієлітом.

Участь у заході взяли представники Центру громадського здоров’я МОЗ України, Європейського регіонального бюро ВООЗ, Ротарі Інтернешнл в Україні, ГО «Батьки за вакцинацію».

Учасники обговорили стан захворюваності з поліо в Україні та світі, шляхи подолання цієї хвороби, рівень охоплення щепленнями, світовий досвід боротьби з поліомієлітом, наслідки поліомієліту на досвіді покоління 50-х років.

Віктор Ляшко, перший заступник Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України: «У 2002 р. Україна отримала від ВООЗ сертифікат як країна, вільна від поліомієліту. Ліків від поліо не існує, але йому можна запобігти — вакцинацією. Щоб підтримувати статус країни, вільної від поліомієліту, та уберегти населення від цієї страшної недуги, необхідно мати обсяг охоплення профілактичними щепленнями проти поліомієліту 95% і вище по країні в цілому.

За дев’ять місяців поточного року проти поліомієліту вакциновано 47,9% дітей до одного року; 46,6% дітей віком 18 місяців; 61,9% дітей 6 років та 60,4% — віком 14 років. Якщо такі темпи будуть зберігатись до кінця року, то рівень охоплення щепленнями дітей досягне лише 62% при рекомендованому ВООЗ рівні в 95%.

Є два типи безпечних та ефективних поліовакцин: оральна (ОПВ) та інактивована (ІПВ). Вони безпечні та ефективні для планової вакцинації, попередження спалаху або зупинки циркуляції вірусу. Станом на 1 жовтня в Україні є більше 1,5 млн доз вакцин проти поліомієліту. Центр громадського здоров’я МОЗ України закликає батьків захистити дітей від поліо та вчасно вакцинувати їх за графіком, а також надолужити пропущені щеплення».

Вусала Алахвердієва, спеціалістка з імунізації Європейського регіонального бюро ВООЗ: «У 2018 р. у світі є вісім країн, у тому числі й Україна, з високим рівнем ризику поширення вірусу поліомієліту. Основна проблема в цих країнах — значні прогалини в імунітеті серед населення через низький рівень охоплення вакцинацією від поліомієліту. За рівнем охоплення імунізацією в 2017 р. Україна перебуває на другому місці знизу після Нігерії. Зараз в Україні є достатній запас оральної вакцини проти поліомієліту, щоб закрити прогалини в імунітеті. Існує також достатня кількість інактивованої вакцини проти поліомієліту для охоплення плановою імунізацією всіх дітей у віці до року. Для захисту вашої дитини від поліомієліту та безпеки здоров’я населення країни не проґавте нагоду своєчасно вакцинувати ваших дітей».

Сергій Завадський, Губернатор дистрикту Ротарі Інтернешнл в Україні та Білорусі, Голова Національного комітету «Поліо Плюс» в Україні: «Вже 33 роки Ротарі займається глобальним проектом викорінення поліомієліту в усьому світі. Із 1988 р. ми це робимо разом з партнерами (ВООЗ, ЮНІСЕФ, Фондом Біла і Мелінди Гейтс та урядами багатьох країн) у складі Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (The Global Polio Eradication Initiative).

За час спільної роботи рівень захворювання на поліомієліт зменшився на 99,9% і цього року у світі було зареєстровано лише 20 випадків цієї хвороби.

Ми дуже близько до подолання цієї страшної хвороби та викорінення поліо на всій землі. Закликаємо батьків: подбайте про захист ваших дітей та зробіть свій особистий внесок у повне подолання поліомієліту!»

Федір Лапій, Голова правління ГО «Батьки за вакцинацію», лікар-імунолог, лікар — дитячий інфекціоніст: «Чи відчуває нинішнє покоління українців, що таке поліомієліт, так, як його відчувало покоління 50-х років? Коли поліомієліт у дітей був для батьків реальним страхом, а наслідки перенесеного поліомієліту у вигляді пожиттєвого паралічу можна було спостерігати у сусідської дитини, мати історії серед членів сім’ї, просто зустріти на вулиці. Сьогодні ми можемо радіти, що можемо вести розмову про його викорінення. Це стало можливим, бо інфекція стала вакцинокерованою. Нам лишилося зробити зовсім небагато, щоб згадувати про поліомієліт лише в історичному аспекті, головне — вчасно вакцинуватися. І ми це зробимо — здолаємо поліомієліт разом!».

Довідка

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Дата події була приурочена до дня народження Джонаса Солка — американського епідеміолога та вірусолога, який протягом 1952–1955 рр. розробив вакцину проти поліомієліту. Ця подія має привернути увагу світової спільноти до захворювання та його наслідків і профілактики за допомогою щеплення.

У 1988 р. було створено Глобальну ініціативу з ліквідації поліомієліту. Відтоді кількість нових випадків захворювання зменшилася більш ніж на 99% завдяки вакцинації.

Тема запобігання поліомієліту є актуальною для України, оскільки ми досі лишаємося в переліку країн, де зберігається ризик спалаху поліомієліту через низький рівень охоплення щепленнями.

Інші новини