Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Відбулась підсумкова конференція пілотного проекту «Сталість ВІЛ-послуг» у Дніпропетровській області
23.11.2017
12:17

Відбулась підсумкова конференція пілотного проекту «Сталість ВІЛ-послуг» у Дніпропетровській області

Минулого тижня у Кривому Розі в рамках реалізації проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» відбулась підсумкова конференція пілотного проекту «Сталість ВІЛ-послуг», реалізованого у містах Дніпро, Кривий Ріг та Криворізькому районі. Протягом двох років подібні пілотні проекти, метою яких було забезпечення сталості надання ВІЛ-послуг, впроваджувались у семи регіонах України.

Від імені Центру громадського здоров’я, який реалізує численні проекти у міжнародному партнерстві, спрямовані на посилення національних зусиль у протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, в конференції взяла участь Лариса Гетьман, заступник генерального директора Центру.

Організацією-виконавцем пілотного проекту виступила благодійна організація «Благодійне товариство «Мережа» м. Кривий Ріг». Проект було втілено у тісній співпраці із органами охорони здоров’я, зокрема, Департаментом охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації, управлінням охорони здоров’я Криворізької міської ради, управлінням соціального захисту населення Криворізької районної державної адміністрації.

До виконання пілотного проекту біли залучені всі центри первинної медико-санітарної допомоги м. Кривий ріг та Криворізького району, а також клінічні заклади «Дніпропетровський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом», «Дніпропетровський наркологічний диспансер» ДОР», «Криворізький центр профілактики та боротьби зі СНІДом», «Криворізький психоневрологічний диспансер» ДОР», «Криворізький шкірно-венерологічний диспансер», «Криворізький протитуберкульозний диспансер № 2» ДОР», «Криворізька центральна районна лікарня» ДОР» та комунальне підприємство «Фармація» м. Кривий Ріг.

Головними завданнями пілотного проекту були розробка та інституалізація у закладах охорони здоров’я актуальних ВІЛ-послуг, а саме:

  • тестування на ВІЛ із застосуванням двох швидких тестів за ініціативи медичного працівника;
  • децентралізація та інтегація ВІЛ-послуг, в тому числі впровадження у закладах первинної медичної допомоги замісної підтримувальної терапії та послуг щодо видачі антиретровірусних препаратів.
  • розширення доступу до замісної підтримувальної терапії шляхом спів-фінансування даної послуги пацієнтом.

Під час конференції учасники представили досвід і результати реалізації пілотного проекту та зміни, що відбулись у галузі охорони здоров’я міста і району.

Наводимо лише деякі приклади результатів.

  • Завдяки пілотному проекту, у центрах первинної медико-санітарної допомоги функціонуватимуть п’ять кабінетів інтегрованої медичної допомоги (чотири у місті та один у районі), ремонт та облаштування яких відбулось спільними зусиллями проекту, виконавчого комітету Криворізької міської ради та Криворізької районної державної адміністрації.
  • У Криворізькому районі було організовано процес закупівлі ВІЛ-послуг через механізм соціального замовлення.
  • Завдяки фаховому відношенню до проблеми ВІЛ-інфекції керівників міста Кривий Ріг та Криворізького району, у Стратегічних планах розвитку територій та відповідних комплексних програмах «Здоров’я нації» передбачені подальші кроки щодо протидії епідемії та визначені необхідні видатки з міського та районних бюджетів, в тому числі на закупівлю швидких тестів.
  • Саме системний підхід до створення нормативних, організаційних та фінансових умов надали змогу впровадити інноваційні підходи до виявлення ВІЛ-інфекції та надання медичної допомоги людям, які живуть з ВІЛ, в тому числі тим, хто потребує замісної підтримувальної терапії.

Детальніше про пілотний проект у Дніпропетровській області, заходи і результати, а також подальші кроки дивіться тут: 
Пілот "Сталість ВІЛ-послуг" у Дніпропетровській області
Заходи та результати І-ІІІ
Заходи та результати IV-V
Подальші кроки
 

Інші новини