Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Відбулася зустріч головних лікарів щодо впровадження якісної оцінки закладів охорони здоров’я за методикою CLASS
06.02.2017
14:59

Відбулася зустріч головних лікарів щодо впровадження якісної оцінки закладів охорони здоров’я за методикою CLASS

Протягом 02-03 лютого в м. Київ відбулась робоча зустріч керівників тих закладів охорони здоров’я, на базі яких у 2017 році заплановано проведення якісної оцінки за методикою CLASS (Clinical Assessment for Systems Strengthening, Клінічна оцінка для посилення систем). Захід організований ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» за підтримки Міжнародного центру підготовки та освіти з питань охорони здоров’я університету штату Вашингтон.

Під час зустрічі, учасникам було детально презентовано концепцію якісної оцінки закладу за методикою CLASS та визначено взаємозв’язок між її застосуванням та концепцією постійного підвищення якості надання медичних послуг. Досвідом впровадження планів дій та досягнення кращих результатів, оцінених протягом 2014-2016 років закладів, поділилися представники Черкаського, Київського, Чернівецького обласних та Криворізького міського центрів профілактики та боротьби зі СНІДом.

Так, до числа тих Центрів СНІДу, що будуть оцінені в 2017 році увійдуть Миколаївський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом, Херсонський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом, КЗ «Кіровоградський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом». За ініціативи головного лікаря КУ «Запорізький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» ЗОР Петровської О.Д., на базі закладу якісну оцінку буде проведено повторно (востаннє була проведена у 2013 році). Оцінка зазначених Центрів СНІДу запланована за модулями «адміністративний», «фінансовий», «медична допомога», «консультування і тестування», «лабораторія», «надання інтегрованих послуг ЛЖВ з ко-інфекції ВІЛ/ТБ» та новорозробленим керівництвом «моніторинг та оцінка». Додатково буде проведено оцінку кабінетів «Довіра» Чигиринської та Василівської центральних районних лікарень, ОКЗ „Криворізький психоневрологічний диспансер» та ОКЗ „Криворізький шкірно-венерологічний диспансер“, для чого планується використання трьох нових, спеціально розроблених для закладів вторинної медичної допомоги, модулів «управління медичним закладом», «медична допомога» «консультування і тестування».

Нагадаємо, заклад, що бере участь в оцінці за методикою CLASS отримує ряд переваг. Зокрема, можливість бути оціненим за міжнародним зразком; наставництво та обмін досвідом з незалежними експертами, які представляють різні регіони України та різні заклади охорони здоров’я; одночасне залучення і керівництва, і співробітників закладу як до процесу оцінки, так і до спільного визначення шляхів посилення його роботи; використання результатів оцінки для розробки операційних і стратегічних планів, отримання технічної допомоги; можливість розпочати підготовку до акредитації реалізуючи план дій тощо.

Інші новини