Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Відкриття першого в Східній Європі пункту безкоштовного та конфіденційного тестування на ВІЛ «AHF Checkpoint.kiev»
29.11.2016
20:10

Відкриття першого в Східній Європі пункту безкоштовного та конфіденційного тестування на ВІЛ «AHF Checkpoint.kiev»

Сьогодні у Києві відкрився перший в Східній Європі пункт безкоштовного та конфіденційного тестування на ВІЛ «AHF Checkpoint.kiev», а також запущено Мобільний підрозділ Пункту.

Запуск AHF Checkpoint.kiev організувало Представництво Фундації АНТИСНІД-США в Україні, AHF Ukraine. Основна мета відкриття - розширення доступу до тестування на ВІЛ усіх, хто бажає дізнатись свій ВІЛ-статус.

Аби підтримати роботу пункт безкоштовного та конфіденційного тестування на ВІЛ «AHF Checkpoint.kiev» на відкриття завітали Представник МОЗ України, Наталія Нізова, Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України; Микола  Поворозник, заступник голови Київської міської державної адміністрації; Яцек Тишко, директор ЮНЕЙДС в Україні та представники міжнародних громадських організацій. Всі вони здали швидкий тест на ВІЛ. Долучитись до тестування змогли і журналісти.

Інформаційна підтримка роботи AHF Checkpoint.kiev здійснюється за допомогою сайту freeHIVtest.org.ua, де будь-хто може дізнатися про розташування найближчого пункту тестування на ВІЛ у 12 регіонах країни.

 «В рамках Європейського тижня тестування на ВІЛ, ми вперше відкриваємо для киян та усіх охочих таку можливість. Тестування в нашому пункті буде анонімним, безкоштовним та головне, проходитиме в дружній атмосфері. Все робиться для того, аби стимулювати людей дізнаватись свій ВІЛ статус і  зняти психологічні побоювання перед медичними закладами. Мобільний пункт зможе приїхати навіть в найвіддаленіші точки або працювати на масових заходах. Таким чином не людина іде за тестуванням, а тест сам приходить до людини», - говорить Аня Жакович, заступник керівника Європейського бюро AHF.

Тестування на ВІЛ проводиться тут з використанням швидких тестів (результат за 15 хвилин), безкоштовно, анонімно та в дружній атмосфері соціальним працівником, але за чіткою процедурою МОЗ України! Окрім  послуг з тестування на ВІЛ, в Пункті надаються консультації за принципом «рівний-рівному» для представників ключових категорій населення. Всі без виключення відвідувачі Пункту мають доступ до безкоштовних презервативів та консультацій з безпечної сексуальної поведінки.

«Україна залишається лідером у Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе близько 223 тисяч осіб. І тільки кожен другий знає про свій діагноз. Люди досі помилково вважають, що якщо вони не вживають ін’єкційні наркотики або не займаються секс-бізнесом, це їх не стосується. Нажаль, ВІЛ поширюється і серед інших категорій населення. Статистика свідчить, що половина інфікувань відбувається саме через незахищений секс. Тому так важливо знати свій статус, а тестування на ВІЛ- це перший крок у подоланні епідемії ВІЛ/СНІД», - зазначає Наталія Нізова, Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Інші новини