Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вірус кору в Одесі не відрізняється агресивністю від інших 6 видів, які циркулюють в Україні
09.02.2018
19:00

Вірус кору в Одесі не відрізняється агресивністю від інших 6 видів, які циркулюють в Україні

Сьогодні у ЗМІ з’явилась інформація, що в Одеській області, на відміну від інших областей, циркулює інший генотип вірусу кору – В3 (Kabul), який начебто відрізняється більшою агресивністю.

Ми попросили Ірину Демчишину, завідуючу вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров'я роз’яснити ситуацію.

Ірина Демчишина:

Паралельно з Одесою генотип кору B3 (Kabul) був визначений ще в половині областей в Україні. Я не можу сказати, що він найбільш агресивний з усіх. Мова лише про те, що до нинішнього спалаху кору, починаючи з 2008 року, він на території України не циркулював. Генотип має значення, тільки коли ми оцінюємо ситуацію, з якої країни завезений штам. У нас є штами кору, завезені і з Сінгапуру – D8, D4, D3. Генотипи завозилися і з Румунії, Грузії, де також було багато випадків захворювання кору.

Наприклад, у жінки, яка повернулася з Сінгапуру в Україну, було визначено генотип захворювання, якого немає навіть у світовому банку генотипів кору. Тобто навіть аналогів немає. Але вона вже благополучно видужала.

Ще у вересні 2017 року були визначені шість генотипів кору. 22 січня чергова партія зразків (близько 70) відправлена ​​в регіональну референс-лабораторію ВООЗ (це аналізи людей, які захворіли в тому числі і в січні 2018 року). Через 2-3 тижні будуть результати щодо числа і виду генотипів кору, циркулюючих в Україні.

Всього в Україні зараз одночасно циркулює шість генотипів кору і не можна казати, що якийсь із них більш агресивний, а якийсь – менш агресивний. Це не грип, при якому бувають пандемічні варіанти, від грипу щороку потрібна нова вакцина, і її склад щороку змінюється. Вакцина від кору стабільна і ефективна проти захворювання, незалежно від генотипу.

Будь-який генотип, незалежно від його походження, може привезти до захворювання серед людей, які не мають специфічного імунітету (нещеплених). Щоб уберегтися від кору – потрібно вчасно вакцинуватись. Саме низький рівень вакцинації у минулі роки став причиною спалаху кору.

Генотип кору також ніяк не впливає на летальність або ускладнення. Вісім загиблих від кору в Україні в 2017-2018 рр не були щеплені. Безумовно, вірус кору в організмі кожної людини поводиться по-різному. Але якщо людина щеплена – навіть якщо вона захворіє на кір, захворювання буде протікати легше, без ускладнень. Якщо ні – ризик ускладнень і летальності вище. Незалежно від генотипу, вірус кору сам по собі небезпечний: він вражає і мозок, і дихальну систему, і може призвести до пневмонії, менінгіту, енцефаліту, і летальності.

Нагадуємо, що специфічного лікування від кору немає, проте захворюванню можна запобігти. Єдиний надійний спосіб захиститися від кору — вакцинація. Захист забезпечують дві дози КПК. Згідно з календарем профілактичних щеплень в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — друге. Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, зверніться до медичного закладу і отримайте безоплатне щеплення якомога швидше.

На 6 лютого 2018 року в Україні наявні близько 267 тис. доз вакцини КПК. До найближчої поставки, що очікується наприкінці цього місяця, МОЗ здійснює перерозподіл вакцин в регіони, де є недостатня кількість КПК.

Інші новини