Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Впровадження амбулаторного лікування хворих на туберкульоз: зустріч представників  ВООЗ, УЦКС та партнерів
21.09.2015
21:09

Впровадження амбулаторного лікування хворих на туберкульоз: зустріч представників ВООЗ, УЦКС та партнерів

21 вересня 2015 року відбулася зустріч фахівців ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» та представників ВООЗ , PATH та Chemonics в Україні з міжнародним консультантом Андреєм Мечінеану, спеціально запрошеного  для надання рекомендацій для впровадження в Україні амбулаторного лікування, розробки оціночних форм та індикаторів з метою використання на етапах та по завершенню пілотування амбулаторних моделей.

Відповідно до узгодженого плану спільної діяльності між УЦКС та Бюро ВООЗ в Україні одним з напрямків роботи є покращення системи надання медичної допомоги хворим на туберкульоз, у тому числі впровадження амбулаторних моделей лікування хворих на туберкульоз в Україні.

Оптимізація системи надання медичної допомоги хворим на туберкульоз  (ТБ) - одне з пріоритетних завдань Загальнодержавної соціальної цільової програми протидії ТБ в Україні. Існуюча система базується  на стаціонарному лікуванні всіх хворих на ТБ та не забезпечує належну якість лікування хворих, створює передумови для внутрішньо-лікарняної передачі ТБ та вимагає значних фінансових витрат на утримання протитуберкульозних закладів (ПТЗ).

Наказом МОЗ України від 31.12.2013 №1169 "Про затвердження плану заходів з виконання спеціальної умови Глобального фонду в рамках гранту 9-го раунду за компонентом "Туберкульоз" було визначено 6 пілотних територій з метою напрацювання практичних рекомендацій щодо впровадження амбулаторних моделей лікування:  Донецький, Дніпропетровський, Вінницький, м. Київ (пілотні регіони з 2011 р. в проекті реформування системи охорони здоров’я);   Херсонський та Полтавський (не включені до проекту реформування системи охорони здоров’я).

З початку 2014 р. розпочався перший етап впровадження моделі надання медичної допомоги хворим на ТБ, основними результатами якого стали розробка планів впровадження пілотів та їх затвердження; з’ясування нормативних бар’єрів для впровадження амбулаторного лікування хворих в Україні.  Основними проблемами щодо організації впровадження амбулаторної моделі  лікування ТБ, що виявлені під час пілотування, є відсутність механізму перепрофілювання коштів в межах протитуберкульозної програми, механізм реалізації соціального замовлення за кошти місцевого бюджету з метою надання соціальної допомоги хворим на ТБ на всіх етапах лікування з метою підвищення прихильності до лікування, а також механізми стимулювання медичних працівників закладів охорони здоров’я на рівні первинної медичної допомоги, що надають допомогу хворим з ТБ, та підвищення ефективності їх роботи. Крім того, серед проблемних питань визначено проведення навчання фахівців, соціальних працівників, які здійснюють амбулаторне ДОТ лікування.

УЦКС разом з партнерами (проект «Посилення контролю за туберкульозом в Україні» USAID, PATH  та ВООЗ) здійснює супровід впровадження пілотних моделей амбулаторного лікування. Перші результати пілотування було обговорено на нараді «Перспективи реформування фтизіатричної служби», що проводилася УЦКС в рамках реалізації гранту ГФ за технічної підтримки USAID 25-26.09.2014 у м. Києві. Візит команди  відбудеться в регіони впровадження пілотних моделей, а саме в Полтаву, Київ та Кривий Ріг, в результаті яких будуть здійснені напрацювання, які будуть покладені в основу нової Загальнодержавної соціальної цільової програми протидії ТБ в Україні на 2017-2021 роки. 

 

 

Інші новини