Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній день боротьби з туберкульозом: Єднаймося задля ліквідації туберкульозу!
24.03.2016
14:46

Всесвітній день боротьби з туберкульозом: Єднаймося задля ліквідації туберкульозу!

24 березня 2016 року весь світ відзначає Всесвітній день боротьби з туберкульозом (ТБ), цьогорічним гаслом якого є заклик «Єднаймося задля ліквідації туберкульозу!».

У  Всесвітній день боротьби з туберкульозом  у приміщенні Українського кризового медіа центру  відбувся прес-брифінг, в якому взяли участь Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі, ,  Директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» професор Наталія Нізова та медичний спеціаліст з питань туберкульозу  Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні Андрій Славуцький.

Щороку в Україні реєструється близько 30 000 нових випадків захворювання на туберкульоз. Кожен шостий хворий помирає, хоча сьогодні це захворювання цілком виліковне.

В умовах соціально-економічної кризи, яка поглиблюється через військовий конфлікт на Сході країни, де проживало до початку бойових дій 15% хворих на туберкульоз в Україні, прогнозується погіршення епідемічної ситуації щодо цього захворювання в найближчі роки.  Люди з активним туберкульозом можуть інфікувати 10-15 людей щороку, серед яких приблизно у 5% людей захворювання розвинеться протягом перших двох років після зараження. Ще 5% інфікованих захворіють протягом життя. Без належного лікування  45%  хворих на ТБ і практично усі інфіковані ТБ, що є також ВІЛ-позитивними, помруть.    

В Україні недовиявляється близько 25% випадків хворих на ТБ. За оцінками  ВООЗ, в Україні захворюваність на ТБ складає 94 випадки на 100 тис. населення, проте виявляють  лише  70,5 випадків на 100 тис. населення. Також, Україна входить до п’ятірки країн світу з найвищим тягарем мультирезистентного туберкульозу (МРТБ),  тобто ТБ  стійкого до  протитуберкульозних препаратів. У 2015 році виявлено 6878 таких випадків, в той час як за даними ВООЗ  оціночна цифра становить 13 000 випадків, що, знову ж таки, говорить про низький рівень виявлення

«Питання протидії туберкульозу в Україні є одним з пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку, а також предметом міжнародних зобов’язань України  в частині виконання положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Наразі зусилля державних інституцій спрямовані на подолання цієї соціальної хвороби, масштаби якої загрожують здоров’ю населення, відтак можуть стати перешкодою на шляху до європейської інтеграції країни», - коментує Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі. Наразі МОЗ України спільно з національними та міжнародними партнерами здійснюється розробка Концепції та заходів нової програми протидії ТБ на 2017-2021 роки, за основу якої взято Глобальну стратегію ВООЗ з ліквідації ТБ  та План дій щодо боротьби з ТБ для Європейського регіону ВООЗ на 2016-2020 рр.

«Стратегія ліквідації туберкульозу ВООЗ націлена на викорінення епідемії туберкульозу до 2035  року і має на меті покласти край глобальній епідемії туберкульозу. Ціллю є знизити смертність від ТБ на 95% і скоротити кількість нових випадків на 90% у період з 2015 по 2035 роки, а також переконатися що жодна сім’я не обтяжена катастрофічними витратами через туберкульоз. ВООЗ закликає всі уряди, місцеві спільноти, громадянське суспільство і приватний сектор об'єднатися, щоб ліквідувати цю хворобу. В Україні є достатньо потенціалу і ресурсів, щоб подолати ТБ,  але є гостра потреба провести реформу лікування ТБ, щоби воно було зосереджене на потребах пацієнта і його сім’ї», - підкреслив медичний спеціаліст з питань туберкульозу ВООЗ в Україні Андрій Славуцький.

Для виконання заходів Загальнодержавної соціальної цільової програми протидії ТБ у 2015 році виділено близько 1  млрд. грн, із них з  Державного бюджету близько 212 млн грн та 285 млн грн з місцевих бюджетів. Реалізація заходів  Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на ТБ значною мірою залежала від зовнішнього фінансування, а саме – Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, ТБ та малярією, який забезпечував  близько 50 % від загального фінансування.

Шанси на одужання має кожний хворий. У цьому році МОЗ ініціювало впровадження нових протитуберкульозних препаратів, які вже використовуються у світі і їх ефективність доведено (бедаквілін, деламанід, претоманід).  Вони суттєво скортять терміни лікування і підвищать його ефективність (тривалість лікування зі стійкістю 1,5-2 роки, у разі застосування нових протитуберкульозних препаратів – близько 6 міс) і дадуть додаткові шанси на видужання тим пацієнтам, які на сьогодні вважаються невиліковними.

«Значна частина хворих на туберкульоз - це звичайні громадяни України, серед яких і лікарі, вчителі, бізнесмени, політики, студенти тощо. Тобто в умовах напруженої епідеміологічної ситуації з туберкульозом захворіти може кожен не залежно від соціального статусу і рівня статку. Тому має бути настороженість щодо туберкульозу як у загального населення, так і у медичних працівників», - підкреслила професор Наталія Нізова, директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України».

________________________________________________________________

Про тубекульоз

Туберкульоз (ТБ) є інфекційною бактеріальної хворобою, що викликається мікобактерією туберкульозу, яка найбільш часто вражає легені. Туберкульоз передається від людини до людини через краплі з глотки і легень, хворих на активну респіраторну форму захворювання.

У здорових людей інфікування мікобактеріями туберкульозу часто не приводить до появи будь-яких симптомів, так як імунна система людини "відгороджується" від бактерій. Симптомами активної форми ТБ легень є кашель, іноді з мокротою або кров'ю, болі в грудях, слабкість, втрата ваги, підвищена температура і нічний піт. Більшість хворих на чутливі форми туберкульозу  можна вилікувати при проведенні шестимісячного курсу антибіотиків, у той час як резистентні форми ТБ вимагають тривалого лікування до 20 місяців і довше. Більш детальна інформація про туберкульоз та шляхи його подолання на сайті ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» - www.ucdc.gov.ua

 

Інші новини