Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги: не залишайте тих, хто страждає
14.10.2017
14:38

Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги: не залишайте тих, хто страждає

14 жовтня - Всесвітній День хоспісної і паліативної допомоги, тема якого цього року  - «Не залишайте тих, хто страждає».

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у світі паліативна допомога необхідна в 40-60% всіх випадків смертей. Це означає, що кожного року приблизно 40 мільйонів людей потребують паліативної допомоги протягом останнього року свого життя.


Завантажити

За підрахунками, проведеними в  2014 році, у світі лише 14% з тих, кому потрібна паліативна допомога, отримували її  наприкінці життя.  

Серед людей із соціально-небезпечними захворюваннями паліативної допомоги потребують пацієнти зі СНІД та певні категорії пацієнтів із туберкульозом, особливо у термінальній стадії.

Україна входить до п’ятірки країн світу з найвищим тягарем мультирезистентного туберкульозу (МР ТБ). Щорічне збільшення кількості людей із невиліковними формами РР ТБ є причиною зростання кількості людей, яким за показаннями припиняють хіміотерапію протитуберкульозними препаратами (ПТП).

Станом на 2016 рік в Україні було зареєстровано 7778 людей,  у яких діагноз МР ТБ підтверджено вперше у житті. У 1195 з них діагноз - розширенрезистентний туберкульоз (РР ТБ).

 За даними національного реєстру хворих на туберкульоз, на паліативному лікуванні перебуває близько 1200 хворих на МРТБ/РРТБ, із них двоє підлітків.  Проте зняття пацієнта з протитуберкульозної терапії не завжди означає паліативне лікування. Частина хворих, яким припинено прийом ПТП мають потенційно виліковну форму захворювання, але через відсутність в Україні широкого доступу до нових ПТП зокрема, наприклад, бедаквіліну та деламаніду та труднощі з реєстрацією нових препаратів, вони не мали можливості ефективно завершити курс лікування.

Наразі, за класифікацією Міжнародного альянсу паліативної допомоги, Україна належить до групи країн з "несистемним забезпеченням паліативної допомоги" через брак підтримки паліативного руху, недостатність морфіну для пацієнтів, які потребують знеболення і низької кількості хоспісних і паліативних центрів.

Проект Національної програми боротьби з туберкульозом на 2017-2021рр. в Україні передбачає впровадження пацієнт-орієнтованого підходу лікування хворих на ТБ, в тому числі приведення принципів паліативної допомоги до міжнародних стандартів.

На національному рівні налагодження системи надання паліативної допомоги людям, які її потребують, є одним із актуальних питань.

Паліативна допомога – це підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів (дітей і дорослих) та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами, пов’язаними із захворюванням, що загрожують життю, шляхом запобігання та полегшення страждань за рахунок раннього виявлення, ретельної оцінки та лікування болю та інших фізичних симптомів, а також надання психосоціальної та духовної підтримки.

Паліативна допомога не повинна розглядатися як комплекс заходів, який можливо виконати лише у спеціалізованій лікарні/(хоспісі). Насправді послуги  паліативної допомоги можливо надавати в різний спосіб, навіть за умови обмежених ресурсів,  на рівні  будь-якого  медичного закладу, а також у пацієнта вдома.

Корисні посилання:

Planning and implementing palliative care services: a guide for programme managers, WHO, 2016 http://apps.who.int/iris/handle/10665/250584

Global atlas of palliative care at the end of life, WHO,2014
http://www.who.int/ncds/management/palliative-care/palliative-care-atlas/en/

Всесвітній альянс паліативної допомоги  http://www.thewhpca.org/

Резолюція  Шістдесят сьомої сесії Всесвітньої Асамблеї Здоров’я (2014 рік)  «Зміцнення системи надання паліативної допомоги як компонента комплексного лікування в системі догляду за хворими» http://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA67/A67_R19-ru.pdf?ua=1

Інші новини