Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування: переваги годування груддю у фактах і цифрах
01.08.2023
09:49

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування: переваги годування груддю у фактах і цифрах

Традиційно 1-7 серпня проходить Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування, щоби підвищити обізнаність батьків та майбутніх батьків про переваги та користь грудного вигодовування. Підтримка цього процесу вкрай важлива для досягнення загальних цілей харчування і здоров'я. Більше того, грудне вигодовування важливе не лише для здоров'я дитини та матері, але й для зміцнення їхньої взаємодії. У спецматеріалі до Тижня грудного вигодовування поговоримо про переваги годування груддю, розглянемо основі факти і цифри цього процесу. 

Переваги для дитини

Збалансований раціон і поживні речовини: Грудне молоко матері є унікальним натуральним продуктом харчування для новонароджених, який не може повторити жодна штучна суміш. Грудне молоко повністю покриває потреби дитини в поживних речовинах протягом перших 6 місяців життя, з 6 до 12 місяців продовжує задовольняти щонайменше половину потреб дитини в поживних речовинах, а протягом другого року життя – покриває третину цих потреб. За винятком конкретних протипоказань, грудне молоко матері є найбезпечнішим джерелом поживних речовин, вітамінів та енергії, оскільки не містить жодних додаткових, шкідливих чи забруднюючих речовин.

Захист від хвороб: Ранній початок грудного вигодовування – протягом години після народження дитини – забезпечує високий рівень захисту немовляти від інфекційних захворювань, зокрема – від кишково-шлункових та респіраторних інфекцій. Згідно з даними ВООЗ, виключно грудне вигодовування значно знижує ризик смерті внаслідок діареї, пневмонії та інших інфекційних захворювань, а у разі хвороби діти швидше одужують. На 72 % знижується ризик госпіталізації протягом першого року життя, через інфекції дихальних шляхів. Середній отит зустрічається на 50% рідше (якщо немовля годувати принаймні 3 місяці). Знижується ризик раптової дитячої смертності на 36%. Значно зменшується ризик неінфекційних захворювань (цукрового діабету, астми, гострого лімфоцитарного та мієлоїдного лейкозів тощо). При цьому грудне вигодовування не є альтернативою вакцинації. Воно не здатне захистити дитину від інфекцій, проти яких проводиться щеплення. Наприклад, дитина, яка перебуває на грудному вигодовуванні, при інфікуванні кашлюком може тяжко захворіти і навіть померти.

Довгострокові переваги: Грудне вигодовування може дати імунітет дитині на майбутнє від таких небезпечних хвороб як астма та діабет. Крім того, діти й підлітки, які в грудному віці отримували молоко матері, рідше страждають від надлишкової ваги або ожиріння у старшому віці.

Сенсорний, пізнавальний та інтелектуальний розвиток: Грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку немовляти, а також закладає основу для подальшого інтелектуального розвитку. Дослідження доводять, що діти, яких годували грудьми, демонструють вищі результати академічної успішності та інтелектуального розвитку.

Відчуття безпеки: Грудне вигодовування для дитини - це також заспокоєння та відчуття безпеки.

Переваги для матері

Захист від небезпечних хвороб: Грудне вигодовування може допомогти знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу, раку яєчників та раку молочної залози. 

Психічне здоров’я: Грудне вигодовування знижує ризик розвитку післяродової депресії.

Посилення емоційного зв’язку з дитиною: Грудне вигодовування посилює зв'язок матері з дитиною, сприяє покращенню та зміцненню сімейних відносин.

Безпека та комфорт: Грудне вигодовування – це найнадійніший, найбезпечніший та найдоступніший спосіб годування немовляти.

Грудне вигодовування є найкращим вибором для забезпечення здоров'я та розвитку дитини, а також для підтримки здоров'я матері. На відміну від штучного вигодовування, грудне вигодовування не має значних ризиків для здоров'я дитини та матері.

Інші новини