Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як підготувати дитину до щеплення та перетворити вакцинацію на цікаву пригоду — поради від Центру громадського здоровʼя
24.09.2024
11:48

Як підготувати дитину до щеплення та перетворити вакцинацію на цікаву пригоду — поради від Центру громадського здоровʼя

Вакцинація – це єдиний ефективний та безпечний спосіб профілактики інфекційних хвороб. Після отримання щеплення імунна система реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет проти інфекції, і формує захист проти хвороби. Більшість щеплень за календарем проводяться у ранньому дитячому віці.

Наприклад, проти дифтерії, кашлюку та правця вакцину вводять дітям у кілька етапів: у віці 2, 4, 6 місяців. У  18 місяців проводиться ревакцинація. У 6 та 16 років дітей ревакцинують проти дифтерії та правця.

Аби процедура вакцинації минула для вашої дитини легко і навіть цікаво, ми підготували для вас перелік простих порад.

Моральна підготовка батьків

Налаштуйтеся на позитив. Запитайте себе, чи довіряєте ви лікареві та клініці, до яких звертаєтеся? Оберіть сімейного лікаря, з яким ви будете на одній хвилі. 

Продумайте, у кого на руках буде дитинка під час вакцинації — це дійсно важливо. Якщо мама годує дитину грудним молоком, ідеально буде зробити вакцинацію під час годування.

Підготовка немовляти

Будьте спокійними та впевненими, щоб допомогти дитині відчувати себе в безпеці. Не виявляйте перед дитиною свого хвилювання, адже немовлята чутливі до настрою батьків і часто ретранслюють їхні емоції. 

Виберіть зручний час. Переконайтеся що немовля нагодоване та не хоче спати.

Підготуйте іграшки або улюблену дитячу пісню, щоб відволікти малюка під час щеплення.

Після щеплення можна погодувати дитину, щоб її заспокоїти.

Підготовка діток від 18 місяців

Позитивний підхід. Пам’ятайте, що вакцинація є важливою частиною захисту здоров’я дитини. Своїм позитивним настроєм ви допоможете дитині почуватися спокійніше.

Як психологічно підготувати дитину до щеплення?

Психологічну підготовку починайте одразу, як приймете рішення про вакцинацію дитини. Завчасно обговоріть із нею процедуру проведення щеплень. Дайте відповіді на всі запитання, які можуть її цікавити, на доступному для її віку рівні розуміння.

Опишіть дитині кожну дію медпрацівника, поясніть навіщо обробляти місце уколу, як працює шприц тощо. Можна разом переглянути мультфільм чи спеціальні відео про вакцинацію дітей. А також можна дати змогу дитині «провакцинувати» її улюблені іграшки.

Поясніть через казку, що наш організм — окремий світ, населений фантастичними створіннями (розкажіть дитині про імунітет та його складники). Щеплення необхідні для підтримки балансу у цьому світі та боротьби з хворобами.

У жодному разі не кажіть, що укол безболісний — це буде неправдою. Краще поясніть, що лише так вакцина зможе потрапити в організм і допомогти йому протистояти захворюванню.

Говоріть у позитивному ключі, ставте у приклад себе, вакцинованих маму або тата.

Візьміть із собою до медзакладу улюблену іграшку чи річ дитини, яка може дати їй відчуття комфорту та відвернути увагу.

Перетворіть вакцинацію на цікаву гру

Магія

Уявіть, що кожен укол — це активація нових магічних здібностей, для подолання щораз іншої хвороби. Дитина — чародій, який мусить пройти через серію магічних уколів, щоб отримати енергію для подолання темного закляття (назви хвороб, від яких роблять щеплення). Кожен укол підвищує його імунітет та дає змогу подолати хвороби.

Відеогра

Перетворіть вакцинацію на пригоду, як у відеогрі. Кожен укол — це нова зброя, що допомагає подолати монстрів. Перед вакцинацією можете разом розробити нескладну систему «ачивок», досягнень, і за кожен укол винагороджувати дитину маленьким призом або розвагою після відвідування лікаря.

Суперсила

Запропонуйте дитині уявити, що щеплення – це частина шляху супергероя до непереможності. Кожен укол дарує нову суперсилу для боротьби з новими хворобами.

Після вакцинації

Після щеплення пригостіть дитину улюбленим смаколиком або зводіть у місце улюблених розваг, щоб підкріпити цей досвід приємною асоціацією.

Вам же важливо пам’ятати, що іноді імунна реакція на щеплення, яке захищає вашу дитину від інфекційних захворювань, може викликати тимчасовий дискомфорт, наприклад, незначний біль у місці ін’єкції, підвищення температури. З цієї причини дитина може нервувати і плакати, відповідно, після щеплення вона потребує більшої уваги.

Інші новини