Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як подбати про психічне здоров’я на робочому місці?
18.10.2024
10:10

Як подбати про психічне здоров’я на робочому місці?

14 жовтня 2024 року Центр громадського здоров'я МОЗ України провів вебінар «Плекання психічного здоровʼя на робочому місці» для фахівців ЦКПХ та всіх, хто цікавиться темою психічного здоров’я.

Запис вебінару доступний за посиланням: https://tinyurl.com/mr2pya24

Під час зустрічі спеціалістка з психічного здоров'я та психосоціальної підтримки Бюро ВООЗ в Україні Катерина Кріжік акцентувала увагу на важливості турботи про психічне здоров’я на робочому місці, а також ознайомила учасників зі стратегією та заходами, рекомендованими ВООЗ, для поліпшення психічного здоров’я на роботі: 

  • профілактика - зміна робочого середовища для мінімізації психосоціальних ризиків та профілактики порушень психічного здоров’я серед працівників; 
  • захист і зміцнення - підвищення рівня обізнаності, розширення навичок і можливостей для раннього виявлення проблем із психічним здоров’ям та реагування на них для вчасного захисту і зміцнення психічного здоров’я всіх працівників;
  • підтримка - надання працівникам із порушеннями психічного здоров’я підтримки для отримання доступу до ринку праці, продовження робочої діяльності та досягнення успіху на роботі. 

Для реалізації комфортного середовища на робочому місці важливо забезпечити можливість людям з розладами психіки повноцінно брати участь у всіх аспектах життя компанії, серед іншого у плануванні та втіленні проєктів з психічного здоров’я.

Маргарита Громова, фахівчиня з протидії ґендерно-зумовленому насильству Бюро ВООЗ в Україні, розповіла про основні аспекти ґендерно-зумовленого насильства та роль працівників медичної сфери у розпізнаванні випадків насильства, а також ознайомила учасників з нормами чинного законодавства України для захисту від тих чи інших форм насильства.

Насильство може мати різні форми (психологічне, економічне, фізичне, сексуальне) і на робочому місці може:

  • вчинятися щодо ваших колег; ваша відповідальність – не залишатись осторонь, а запропонувати допомогу;
  • призводити до короткострокових і довгострокових наслідків для здоров’я та добробуту. 

Часто постраждалі не розповідають нікому про насильство, якого вони зазнали (через суспільний осуд постраждалих, сором та провину, зневіру), однак звертаються для лікування станів або ускладнень, які є наслідками насильства. Зважаючи на наведене, надавачі медичних послуг відіграють ключову роль у виявленні постраждалих від насильства та надання їм допомоги. 

Анастасія Щербакова, фахівчиня з питань ґендерної рівності, справедливості і прав людини Бюро ВООЗ в Україні, поділилась основними принципами ґендерно-чутливої та інклюзивної комунікації: як виявляти стереотипи та протидіяти їм; розповіла про наслідки нерівності в сфері охорони здоров’я. Також фахівчиня надала рекомендації щодо літератури, яка допоможе детальніше ознайомитись з темою нерівності та прав жінок, зокрема:

1. «Невидимі жінки», Керолайн Кріадо Перес  

2. The Gendered Brain, Gina Rippon («Ґендерний мозок. Сучасна нейробіологія розвінчує міф про жіночий мозок», Джина Ріппон)

Контакти допомоги постаждалим від насильства: 

«Розірви коло»: надання психосоціальної та юридичної допомоги постраждалим від ґендерно-зумовленого насильства 

Урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії насильству: 1547, цілодобово.

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації: 116-123, 0800500335, цілодобово 

Гаряча лінія уповноваженого з прав людини: 0800501720 пн.–чт. 09:00–18:00, пт. 09:00–17:00.

Урядова гаряча лінія з гуманітарних питань, 15-45, цілодобово 

Гаряча лінія психологічної підтримки чоловіків 23–45 пн.–чт. 09:00–18:00, пт. 09:00–17:00.

Допомога постраждалим від торгівлі людьми: 1547, цілодобово.

Матеріал підготовлений у рамках Всеукраїнської програми «Ти як?» (https://howareu.com/), ініційованої першою леді Оленою Зеленською. 

Інші новини