Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як попередити інфікування медичних працівників під час виконання професійних обов’язків
22.10.2021
12:59

Як попередити інфікування медичних працівників під час виконання професійних обов’язків

Інфекційні хвороби, пов’язані з наданням медичної допомоги (ІПНМД) — проблема, від якої страждають не тільки пацієнти й відвідувачі закладів охорони здоров’я, а й самі медичні працівники. ІПНМД відносять до переліку професійних інфікувань медичних працівників.

До прикладу, за період 2015–2019 років захворюваність на туберкульоз (нові випадки й рецидиви) працівників протитуберкульозних закладів у середньому становила 22,1 на 10 тисяч працівників (близько 50 випадків щороку). Цей показник майже втричі перевищує захворюваність на туберкульоз серед загального населення та вказує на неефективність впровадження заходів з інфекційного контролю за туберкульозом.

Порівняння випадків захворювання на COVID-19 серед медичних працівників в Україні та світі вказує, що станом на травень 2020 року, середній відсоток медичних працівників серед захворілих у світі становив 3,9%, в Україні — 19,5%. Станом на кінець березня 2021 року у США, за даними CDC, цей показник становив 1,5%, в Україні — близько 4%. Так в Україні за весь час пандемії захворіло 95 286 медичних працівників, 955 випадків недуги стали летальними (станом на 21 жовтня 2021 року).

Заклади охорони здоров’я — перша лінія з виявлення, реагування та недопущення розповсюдження інфекційних хвороб. Системне спостереження за правилами безпечного надання медичної допомоги дає змогу попередити та/або зменшити поширення мікроорганізмів, збудників інфекційних хвороб, і відіграє ключову роль у протидії поширенню антимікробної резистентності.

З ухваленням наказу МОЗ №1614 в Україні запроваджується новий підхід до протидії виникненню і розповсюдженню ІПНМД. 

Порядок здійснення епідеміологічного нагляду та ведення обліку ІПМНД зміщує акцент із «всеосяжного» і спрямованого на покарання епіднагляду на локальний (рутинний, націлений на задоволення місцевих потреб). Це стане підґрунтям для впровадження в ЗОЗ заходів із профілактики інфікування відповідно до місцевого контексту.

Запровадження дозорного епіднагляду за ІПМНД за допомогою проведення визначення одномоментної розповсюдженості ІПНМД та використання антимікробних препаратів, дасть можливість отримувати валідні дані для прийняття рішень на національному рівні. А також у координації з Центром громадського здоров’я та Центрами контролю і профілактики хвороб допоможе ефективно реагувати на інфекційні загрози в майбутньому, у тому числі сприятиме впровадженню заходів, які знизять ризики професійного інфікування працівників ЗОЗ.

Інші новини