Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як розпізнати залежність та почати лікування – говорили під час вебінару до тижня профілактики психічного здоров’я
22.05.2024
16:43

Як розпізнати залежність та почати лікування — говорили під час вебінару до тижня профілактики психічного здоров’я

До тижня захисту психічного здоров’я та профілактики зловживання психоактивних речовин (ПАР) Центр громадського здоров’я провів вебінар на тему: «Розлади внаслідок вживання ПАР, включаючи алкоголь. Діагностика та лікування».

До участі у вебінарі долучились 150 людей – зокрема представники регіональних центрів контролю і профілактики хвороб. Учасники обговорили поняття залежності та наркозалежності. Під час дискусії висвітлили тенденції вживання наркотичних речовин у світі, а також методи розпізнавання і лікування алко- та наркозалежності.

«Коли людина з алко- чи наркозалежністю має проблему зі здоров’ям, то звертається за медичною допомогою. Але стигма щодо питань залежностей не дозволяє говорити про них. Замовчування ж веде до кризи в майбутньому. Саме тому важливо вчасно діагностувати зловживання ПАР», – сказала кандидатка психологічних наук Ірина Іванчук під час доповіді.

Щоб розпізнати залежність і розпочати лікування, необхідно використовувати ефективні втручання, які спрямовані на відмову від вживання. Наприклад, можна спробувати прийоми мотиваційного консультування (МК). Вони включають:

  • створення доброзичливої атмосфери, проявлення емпатії та поваги до клієнта;
  • підтримка контакту з ним;
  • активне слухання клієнта.

Крім того, важливе налагодження ясного і конкретного зворотного зв'язку, що стосується поведінки клієнта, мотивів і персональної ситуації. Водночас варто уникати наказів, різких попереджень, моралізаторства, осуду, критики, готових рішень тощо. Не можна висміювати.

Що варто робити?

  • Намагайтеся не сперечатися та виражайте емпатію;
  • Підтримуйте почуття впевненості у власних силах;
  • Погоджуйтеся з контраргументами;
  • Клієнти самі несуть відповідальність за результат;
  • Розпізнавайте та спростовуйте контрмотивацію (інакше кажучи, опору).

Запис вебінару можна переглянути на YouTube-каналі Центру громадського здоров’я, а презентацію доповіді завантажити з гугл-диску.

Нагадаємо, що на платформі дистанційного навчання ЦГЗ розміщені онлайн-курси ,які стосуються, залежностей, зокрема,мотиваційне консультування.

Матеріал підготовлений у рамках Всеукраїнської програми «Ти як?» (https://howareu.com/), ініційованої першою леді Оленою Зеленською. 

Інші новини