Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як три авіакатастрофи щодня: у Європі від цукрового діабету 2 типу передчасно помирає понад мільйон кожного року
15.08.2023
17:02

Як три авіакатастрофи щодня: у Європі від цукрового діабету 2 типу передчасно помирає понад мільйон кожного року

Понад мільйон людей передчасно помирає в Європі через цукровий діабет 2 типу. Щоби зрозуміти масштаб проблеми, – це дорівнює кількості жертв трьох авіакатастроф щодня протягом року. Про профілактику та боротьбу з цукровим діабетом (ЦД) експерти поговорили у ході круглого столу за участі Центру громадського здоров’я. 

ЦД 2 типу складає 90% усіх випадків цукрового діабету в Європі. І хоч виникненню саме цього типу ЦД можна запобігти, кількість людей з таким діагнозом у світі невпинно зростає. І Україна – не виняток. 

За даними ВООЗ, ожиріння є провідною причиною розвитку ЦД 2 типу. Згідно з даними всеукраїнського дослідження STEPS, у 2019 році майже 60% населення мали надмірну вагу, а близько 25% – ожиріння. Саме ожиріння посідає 4 місце серед факторів ризику передчасної смерті серед українців (понад 105 тис. осіб щороку).

Чому так відбувається? 

  • люди ведуть малорухомий спосіб життя, не приділяють належної уваги фізичній активності
  • незбалансовано харчуються: вживають багато обробленої їжі, підсолоджених напоїв, натомість – недостатньо овочей та фруктів

На кожні 5 кілограмів підвищеної ваги ризик розвитку ЦД 2 типу збільшується майже на 40%, а зниження ваги всього на 5% дозволяє знизити рівень цукру в крові, зменшити кількість ліків та полегшити контроль діабету. 

"Прості правила можуть знизити ризик захворювання на цукровий діабет 2 типу і ті ж правила допоможуть контролювати цукровий діабет. На жаль, більшість населення має розмиту інформацію про здоровий спосіб життя та вплив харчування й фізичної активності на здоров’я. Наше головне завдання – надати лікарям інструменти, які допоможуть їм навчити пацієнтів контролювати свою поведінку та вести більш здоровий спосіб життя. А завдання кожного українця – взяти на себе відповідальність за власне здоров’я і не перекладати її на медичну систему, сімʼю, фармацевтів абощо", – зазначила у ході виступу фахівець з профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я Наталя Усенко. 

Цукровий діабет 2 типу може бути безсимптомним. Лише вчасна перевірка допоможе зберегти ваше здоров’я. Оцініть свій ризик розвитку цукрового діабету 2 типу та пройдіть тест за посиланням: https://diabetes-site.phc.org.ua/

Більше про цукровий діабет можна дізнатися на сайті. «Мисливці за діабетом» – це інформаційна кампанія Центру громадського здоров’я України та україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», спрямована на скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні. 




 

Інші новини