Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Збережімо здоров'я разом – Європейський тиждень громадського здоров'я
16.05.2024
18:31

Збережімо здоров'я разом – Європейський тиждень громадського здоров'я

Запобігти хворобі завжди краще, ніж її лікувати. Темою четвертого дня цьогорічного Європейського тижня громадського здоров’я стала «Збережімо здоров'я разом» — тобто те, що саме всі ми разом можемо зробити, щоб зберегти власне здоров’я та здоров’я інших людей.

Запобігання захворюванням ґрунтується на двох основних аспектах. Перший — це наш спосіб життя. Другий — це доступність і якість медичної допомоги.

Здоровий спосіб життя

Про здоровий спосіб життя ми писали вже не раз, але нагадаємо, що його складовими є:

  • Повноцінний сон. Намагайтеся лягати та прокидатися в один і той самий час та спати 7-8 годин на добу. 
  • Здорове харчування. Їжте свіжі овочі та фрукти, обмежуйте споживання солі й цукру, уникайте ковбас, промислової випічки, фастфуду, снеків. 
  • Фізична активність. Навіть помірні фізичні навантаження 150 хвилин на тиждень покращує стан серцево-судинної системи,  допомагають підтримувати нормальний рівень холестерину та глюкози в крові, а також - здорову масу тіла. 
  • Відмова від тютюнових виробів та алкоголю. Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), щороку понад 8 млн людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну, а в Україні куріння забирає в середньому 85 000 життів. Алкоголь провокує розвиток багатьох захворювань, зокрема серцево-судинних і онкологічних, та стає причиною травм і аварій.
  • Дотримання правил гігієни. Регулярно мийте руки, чистіть зуби, користуйтеся індивідуальним посудом, рушниками, бритвами, інструментами для манікюру.
  • Використання бар’єрної контрацепції під час сексу. Це захистить вас від багатьох інфекцій, які передаються статевим шляхом, зокрема від ВІЛ.
  • Контролюйте рівень артеріального тиску. Якщо у вас вже підвищувався тиск, або ви маєте артеріальну гіпертензію чи інші серцево-судинні захворювання, дотримуйтеся призначеного лікування та щоденно вимірюйте артеріальний тиск – зранку та ввечері. Це значно зменшить ризик розвитку грізних ускладнень, зокрема  інсульту та інфаркту міокарда.

Доступна та якісна медична допомога

Якщо наш спосіб життя та звички залежать здебільшого від нас, то безперешкодний та рівноправний доступ до якісної медичної допомоги гарантує держава. Що це означає? Це означає, що по всій країні працює мережа медичних закладів, які мають кваліфікованих спеціалістів та сучасне обладнання, а їхні послуги сплачені з наших податків, а для нас є безоплатними. Але самої системи мало, навіть тут потрібна наша активна участь. 

То що ж можемо і маємо робити ми самі?

1. Вакцинація. Це найпростіший та найефективніший спосіб захистити своє життя та здоров’я від інфекційних хвороб, проти яких існують вакцини. Держава розробила календар щеплень, за яким кожна дитина і кожний дорослий має отримати щеплення проти 10 небезпечних інфекцій. Усі ці щеплення є безоплатними, їх можна зробити в сімейного лікаря чи педіатра. 

Дуже важливо не відмовлятися від вакцинації новонароджених у пологовому і далі робити всі щеплення за календарем. А також пам’ятати, що вакцинація не закінчується з настанням повноліття. Регулярно вакцинуватися мають і дорослі. Тільки так ми зможемо захистити кожного окремо і всіх нас разом від спалахів хвороб.

2. Вчасне лікування. Не ігноруйте перші ознаки недуги, адже чим раніше розпочато лікування, тим кращий результат. Якщо вас щось хвилює, то не зволікайте з візитом до лікаря. На ранній стадії завжди легше впоратися з будь-якою хворобою. 

3. Профілактичні обстеження. Більшість необхідних профілактичних обстежень та аналізів для українців є безоплатними, за умови направлення від сімейного або профільного лікаря. Не чекайте симптомів, щоб звернутися до лікаря.

Профілактично відвідуйте терапевта принаймні раз на рік.

Лікар підкаже вам, які рутинні аналізи та обстеження вам варто зробити та дасть на них направлення. Зі свого боку нагадаємо, які з них потрібно робити усім дорослим:

– аналіз крові на цукор раз на рік з 35 років, 

– аналіз на загальний рівень холестерину кожні 4-6 років після 20,

– аналіз калу на приховану кров кожні два роки, а за наявності факторів ризику - щороку  з 50 років, 

– тестування на гепатити В, С і ВІЛ.

Жінкам необхідно:

– відвідувати гінеколога раз на рік;

– робити ПАП-тест (цитологічне дослідження шийки матки) кожні три роки після 21 року;

– робити мамографію раз на два роки з я 50 років, за наявності факторів ризику - із 40 років.

Чоловікам необхідно: 

— відвідувати уролога раз на рік

Не забувайте щороку приходити на огляд до стоматолога, а також робити професійну чистку зубів. 

Наше здоров’я – це спільна відповідальність держави й кожного з нас. Збережімо його разом!

 

Інші новини