Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Здоров’я для всіх і всюди: як в Україні забезпечується доступ до медичних послуг
06.04.2018
16:30

Здоров’я для всіх і всюди: як в Україні забезпечується доступ до медичних послуг

Сьогодні в кризовому медіа центрі відбувся прес-брифінг, присвячений Всесвітньому дню здоров’я, зокрема, в ході брифінгу говорили про ситуацію, яка склалася із доступом до необхідних медичних послуг в Україні, а також про те, що може зробити кожен для покращення свого здоров’я.

Щорічно 7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Його основна мета – привернути увагу до найактуальніших проблем охорони здоров`я. Цьогорічна тема – «Загальне охоплення послугами охорони здоров’я: для всіх і всюди».

У 2018 році громадська організація «Платформа здоров’я» провела незалежне дослідження бюджетних видатків на сферу охорони здоров`я 22 областей (дослідження не охоплювало Донецьку, Луганську області та Автономну Республіку Крим).

Подивитись дослідження

Як зазначив Тимофій Бадіков, заступник голови Громадської ради при МОЗ України, Голова правління ГО «Платформа здоров`я»: «До трійки лідерів увійшли: Дніпропетровська, Одеська і Херсонська області. Проте навіть трійка лідерів витрачає на охорону здоров`я недостатньо, і ми рекомендуватимемо збільшувати видатки на охорону здоров`я усім місцевим бюджетам по всім існуючим програмам, а також започатковувати нові. Це дослідження допоможе нам визначити, які області недооцінюють важливість витрачати на охорону здоров`я, більш ретельно працювати з ними  і добиватися збільшення видатків замість безцільного накопичення бюджетних коштів на депозитах».

«Продовжуючи цьогорічну тему Всесвітнього дня здоров’я, яка полягає в забезпеченні послугами охорони здоров’я всіх і всюди, Центр громадського здоров’я постійно працює над доступом медичних послуг для всього населення, – розповів Віктор Ляшко, заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров`я МОЗ України». – Одна з найвагоміших і найактуальніших послуг охорони здоров`я, до якої мусить мати доступ кожен громадянин – вакцинація. На сьогодні в Україні доступна якісна і ефективна вакцина проти всіх хвороб, щеплення від яких передбачено профілактичним календарем щеплень. Міністерство охорони здоров’я спільно з Центром громадського здоров’я також запроваджують нову міжнародну методику розрахунку потреби вакцин, планування та її постачання, які передбачають планування на 3 роки і створення 25%-го буферного запасу вакцин. Це дозволить максимально забезпечити українців необхідними вакцинами. До того ж, зараз українці на 100% забезпечені препаратами для лікування ВІЛ-інфекції і туберкульозу. Також однією з ключових ініціатив Центру громадського здоров`я є інтеграція громадського здоров'я в систему первинної медичної допомоги. Одна з наших першочергових цілей – переорієнтація системи з лікування хвороби на збереження здоров'я».

«Здоров’я – це справа не лише держави. Значна відповідальність у питаннях збереження здоров’я покладається і на самих громадян, – зазначив Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров’я. – Без усвідомлення важливості самостійного контролю власного здоров’я покращення стану здоров’я жителів країни неможливо. Прості речі, такі як контроль власного артеріального тиску та рівня глюкози в крові можуть змінити ситуацію з захворюваністю та смертністю від серцево-судинних та інших захворювань. Наприклад, кожен може і має визначати свій рівень фізичної активності, рівень залежності від нікотину. Якщо кожен громадянин буде свідомо контролювати стан власного здоров`я самостійно, а також запитувати та перевіряти ці показники періодично у лікаря – це буде вагомим вкладом як у зміцнення власного здоров`я, так і здоров'я громади. Ми мусимо бути відповідальні перед собою та суспільством.

Відео з прес-брифінгу:

 

Інші новини