Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Житомирська область однією з перших впровадить міжнародні протоколи ведення випадків МР ТБ
05.07.2018
09:30

Житомирська область однією з перших впровадить міжнародні протоколи ведення випадків МР ТБ

Фахівці протитуберкульозної служби Житомирської області пройшли навчання з ведення випадків МР ТБ за міжнародними стандартами.

18-22 червня 2018 в Житомирі пройшов практичний тренінг для фахівців протитуберкульозної служби Житомирської області, щодо нових методів діагностики та лікування складних форм туберкульозу, стійких до ліків. Співорганізаторами навчального проекту виступили Центр громадського здоров’я МОЗ України та міжнародна гуманітарна медична організація «Médecins Sans Frontières» (MSF)/«Лікарі без кордонів».

Протягом п’яти днів фахівці ЦГЗ та MSF знайомили медичних працівників регіону із провідними світовими практиками щодо лікування хіміорезистентного туберкульозу. Зокрема навчання було сфокусоване на останніх доказових дослідженнях щодо лікування хіміорезистентного ТБ, пацієнт-орієнтованій комплексній моделі надання медичної допомоги пацієнтам з ХР ТБ з використанням коротких стандартизованих схем лікування та нових препаратів( Бедаквіліна та Деламініда), що застосовуються для лікування пацієнтів з ХР ТБ відповідно до останніх рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Під час навчання також обговорювалися різні практики діагностики ХР ТБ, особливостей ко-інфекці  ХР ТБ з ВІЛ, гепатитами та іншими хронічними захворюваннями, такими як діабет. Крім того, йшлося про контроль щодо можливих побічних ефектів в процесі лікування ХР ТБ і надання паліативної допомоги в разі необхідності.

Як зазначила Ольга Зайцева, фахівець відділу координації програм лікування ТБ ЦГЗ,  міжнародні практики з діагностики, супроводу та лікування пацієнтів, з якими лікарі познайомилися впродовж тренінгу, можна застосовувати в українських реаліях. «Це навчання зможе допомогти лікарям-фтизіатрам Житомирської області дізнатися як в світі борються з тими викликами, що є в інших країнах щодо лікування складних форм туберкульозу».

Зазначимо, що відповідно наказу Міністерства охорони здоров’я України №1422 від 29 грудня 2016 року, в українські лікарі можуть використовувати у своїй роботі міжнародні клінічні протоколи. Житомирська область стане однією з перших, де буде впроваджено ведення випадків ХР Т за міжнародними стандартами.

У Житомирській області  «Лікарі без кордонів» впроваджують нові методи надання медичної допомоги пацієнтам з ХР ТБ, працюючи разом з медичними працівниками Житомирського обласного протитуберкульозного диспансеру. Проект здійснюється у партнерстві з Міністерством охорони здоров'я України та Управлінням охорони здоров’я Житомирської ОДА.

У 2017 році в Україні було діагностовано 21995 нових випадків захворювання на туберкульоз, і близько 25% ймовірної кількості випадків туберкульозу залишається недіагностованими[1].

 

[1] WHO Global Tuberculosis Report 2017

Інші новини