Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній день пам`яті людей, які померли від СНІДу
17.05.2024
13:39

Акція до Всесвітнього дня пам`яті людей, які померли від СНІДу

17 травня Генеральний директор Центру громадського здоровʼя Михайло Росада взяв участь у акції «Мільйон врятованих життів» до Всесвітнього дня памʼяті людей, які померли від СНІДу, організованої найбільшою пацієнтською організацією БО «100 % Життя».

Цього дня активісти по всьому світу не тільки вшановують памʼять померлих від СНІДу, а й говорять про життя. Україна посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за поширеністю ВІЛ-інфекції. Проте сьогодні з ВІЛ можна жити. Спільними зусиллями партнерів, донорів і держави робиться все можливе, щоб в умовах воєнного часу були доступні програми з профілактики й підтримки, тестування та лікування. Так, однією з опор системи охорони здоровʼя є проєкт HealthLink — наймасштабніший проєкт із тестування на ВІЛ в Україні.

Понад 1 000 000 українців і українок було протестовано на ВІЛ за 7 років діяльності HealthLink. Із них 26 000 українців вперше дізналися про свій ВІЛ-позитивний статус і отримують лікування. А значить, можуть жити і контролювати стан свого здоров’я.

За словами Михайла Росади, ВІЛ став критичним викликом для всього людства. Та, завдячуючи розвитку медичних технологій, його стало можливо приборкати - інфіковані люди мають можливість жити повноцінним життям завдяки антиретровірусній терапії.

“В Україні сьогодні мешкає близько 240 тисяч людей з ВІЛ. І, на жаль, ми продовжуємо реєструвати нові випадки інфікування: близько 13 000 щороку. Ми вдячні нашим міжнародним партнерам за співпрацю, яка допомагає людям дізнаватись свій діагноз вчасно та зберігати життя завдяки антиретровірусній терапії, разом із тим, закликаю всіх вживати заходів безпеки для упередження інфікування”, - заявив Генеральний директор Центру громадського здоровʼя Михайло Росада.

Держава гарантує українцям із ВІЛ право на всю потрібну медичну допомогу протягом життя: це все безплатно, конфіденційно та відповідає провідним світовим протоколам лікування. 

«Державна стратегія протидії ВІЛ-інфекції / СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року передбачає створення та функціонування ефективних, інноваційних, гнучких систем надання якісних і доступних послуг із профілактики, виявлення, діагностування та лікування цих хвороб. Проєкт HealthLink “Прискорення зусиль із протидії ВІЛ/СНІДУ в Україні” сфокусовано на тому, щоб забезпечити людей, які живуть із ВІЛ/СНІД, сучасними методами профілактики та лікування, понад 700 медзакладів було залучено до реалізації проєкту, що розширило доступ пацієнтів як до послуг із самотестування, так і до консультаційних послуг. Нині Україна серед лідерів регіону Східна Європа та Центральна Азія з відповіді на епідемію ВІЛ, що стало можливим, зокрема, завдяки реалізації таких ефективних та сучасних проєктів, як HealthLink», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Шерембей Дмитро, директор БО «100 % Життя»: 

«Проєкт HealthLink від початку будувався на партнерстві широкого кола учасників. Побудована система не похитнулась ні під час пандемії COVID-19, ні під час повномасштабної війни в Україні. Наші досягнення — це результат синергії зусиль значної кількості людей, а також всеохопної підтримки з боку донора проєкту USAID, який гнучко реагував на наші потреби».

Таким чином, кожну третю нововиявлену особу з ВІЛ було залучено до тестування завдяки діяльності проєкту HealthLink. Понад 22 000 осіб розпочали прийом препаратів антиретровірусної терапії і ще понад 1 700 отримали доконтактну профілактику ВІЛ, яку призначають ВІЛ-негативним людям із високим ризиком інфікування. Також 381 людина повернулась до лікування завдяки програмі. Водночас із тестуванням на ВІЛ 96 000 українців протестувались на гепатити та майже 6 700 — на сифіліс.


 

Інші новини