Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Будівлю Верховної Ради України підсвітять на знак об’єднання зусиль у боротьбі з туберкульозом
21.03.2018
14:00

Будівлю Верховної Ради України підсвітять на знак об’єднання зусиль у боротьбі з туберкульозом

22 березня 2018 року о 18:30 будівлю Верховної Ради України (вул. Грушевського, 5) підсвітять червоним світлом. На стінах парламенту з’явиться заклик “Подолаємо туберкульоз разом” - на знак об’єднання зусиль державних та громадських організацій у боротьбі з туберкульозом. Перед початком акції, о 16.30, Парламентська платформа боротьби з туберкульозом за підтримки партнерів організовує в приміщенні ВРУ Круглий стіл для консультацій з громадськістю щодо напрацювання рекомендацій до політичної заяви України з питань туберкульозу, яка буде оприлюднена у вересні цього року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН.

Після завершення Круглого столу та до старту «підсвітки» перед центральним входом до будівлі Парламенту о 18:30 відбудеться прес-брифінг, участь у якому  візьмуть:

  • Уляна Супрун, в.о. Міністра охорони здоров'я України.
  • Сергій Кіраль, народний депутат України, Голова Парламентської платформи боротьби з туберкульозом.
  • Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров'я МОЗ України.
  • Сергій Філіппович, директор департаменту лікування, закупівель та управління поставками МБФ "Альянс громадського здоров'я".
  • Дмитро Шерембей, голова координаційної ради БО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ".
  • Ольга Клименко, громадська активістка, людина, що перемогла туберкульоз.
  • Джеймс Малар, команда підтримки країн та спільнот для впливу, “Stop TB Partnership”.

Вперше міжнародна інформаційна кампанія з нагоди Всесвітнього дня боротьби з ТБ проводиться в Україні на такому рівні. Акція «Хай засяє світ, вільний від туберкульозу» ("Light up the world for TB") започаткована міжнародним партнерством «Зупинимо туберкульоз» ("Stop TB Partnership")  та проводиться в цьому році під гаслом «Шукаємо лідерів для звільнення світу від туберкульозу. Ви можете творити історію. Подолаємо ТБ».

Організатори заходу: міжфракційне депутатське об’єднання «Парламентська платформа боротьби з ТБ» за підтримки міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я», який виступає в Україні координаційним центром організацій громадянського суспільства по роботі з міжнародним рухом парламентарів «Глобальний Кокус проти ТБ» .

Мета кампанії – привернення уваги світового співтовариства до актуальної проблеми ТБ в Україні. Щорічно в нашій країні помирає від ТБ понад 4 000 осіб, кожного дня – близько 10 пацієнтів. Непрямі економічні збитки за такої ситуації щорічно становлять понад $12 млн. І хоча в останні роки фіксується певне покращення ситуації, лише у 2017 році зареєстровано 21 995 нових випадків туберкульозу. При цьому, за даними ВООЗ, близько 20% випадків захворювання в Україні не виявляються, а основною проблемою залишається резистентний туберкульоз (т.б. нечутливий до традиційних ліків), який вимагає більш тривалого та вартісного лікування і має нижчі шанси на успішний результат.

Акредитація на прес-брифінг та підсвітку о 18:30 – необов’язкова.

Інші новини