Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦГЗ долучається до проєкту JACARDI зі зменшення тягаря серцево-судинних захворювань і цукрового діабету
27.11.2023
09:16

ЦГЗ долучається до проєкту JACARDI зі зменшення тягаря серцево-судинних захворювань і цукрового діабету

Новий чотирирічний проєкт під назвою JACARDI ("Спільні дії щодо серцево-судинних захворювань і цукрового діабету") стартує в Римі 27 листопада 2023 року. Центр громадського здоров’я долучиться до нього в межах програми EU4Health.

EU4Health сприяє розв’язанню довгострокових проблем зі здоров’ям шляхом створення міцних, стійких і доступних систем охорони здоров’я. Її загальний бюджет на 2021–2027 роки складає 5,3 млрд євро. 

До ініціативи JACARDI залучені міністерства, органи охорони здоров’я, неурядові організації та університети, спрямована на допомогу ЄС у зменшенні тягаря серцево-судинних захворювань (ССЗ), цукрового діабету та пов’язаних з ними факторів ризику як на індивідуальному, так і на суспільному рівнях.

JACARDI - спільна європейська відповідь на проблему ССЗ та цукрового діабету. Вона спрямована на впровадження перевірених та ефективних практик у лікуванні серцево-судинних захворювань та цукрового діабету шляхом виконання 143 пілотних проєктів. JACARDI координується Італійським національним інститутом здоров’я й отримав 53 мільйони євро фінансування від Єврокомісії. Ініціатива об’єднує 21 європейську країну, включно з Україною, залучивши 76 партнерів та понад 300 експертів у сфері охорони здоров’я.

JACARDI тестуватиме та пропонуватиме рішення протягом усього шляху пацієнта, включаючи профілактику, раннє виявлення, лікування, догляд та самоконтроль, щоб досягти наступних цілей:

  • Підвищення медичної грамотності та обізнаності населення про ССЗ та цукрового діабет.
  • Запровадження ефективних заходів первинної профілактики, скринінгу та вдосконалення шляхів лікування ССЗ та цукрового діабету серед груп високого ризику.
  • Посилення підтримки самоконтролю та участі на ринку праці для осіб із ССЗ та цукровим діабетом.
  • Покращення доступності та якості даних протягом усього шляху пацієнта.
  • Сприяння рівності у доступі до медичних послуг та інформації, гарантуючи, що всі мають рівні можливості незалежно від володіння мовою, віку чи життєвої ситуації.

Проєкт JACARDI - значний крок вперед у боротьбі із серцево-судинними захворюваннями та цукровим діабетом у Європі. У його межах відбуватиметься обмін знаннями та ефективними практиками.

Нагадаємо, що серцево-судинні захворювання залишаються основною причиною смерті в ЄС, вражаючи близько 63 млн людей. Поширеність цукрового діабету також різко зросла: за останнє десятиліття кількість дорослих, які живуть із цим захворюванням, майже подвоїлася, досягнувши 32,3 мільйона у 2019 році. Ці хронічні захворювання несуть значну загрозу для здоров’я та благополуччя людини, а також навантажують систему охорони здоров’я та перешкоджають соціально-економічному розвитку країн.

Читайте також:

5 міфів про цукровий діабет

Пройдіть онлайн-тест та визначте свій ризик виникнення цукрового діабету

Інші новини