Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
23.03.2023
12:05

ЦГЗ та Міжнародний медичний корпус створили плакати проти стигматизації туберкульозу

Експерти Центру громадського здоров'я спільно з Міжнародним медичним корпусом розробили плакат для закладів охорони здоров'я, який допоможе зменшити стигму навколо захворювання туберкульоз та сприятиме обізнаності населення щодо цього захворювання. 

Героями плакати для медичних закладів стали відомі постаті, як Франц Кафка, Леся Українка,Блез Паскаль, Марія Заньковецька та Фридерик Шопен. 

"Усі ці люди - зробили величезний вклад в культурний фонд людства. Коли ми слухаємо Шопена або Читаємо Лесю Українку, то ми не думаємо про туберкульоз і не стигматизуємо їх. На щастя, сьогодні туберкульоз виліковний, а саме лікування безоплатне", - каже Віталій Мильнику, керівник відділу комунікації ЦГЗ. 

Туберкульоз — виліковне захворювання, успіх залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків. Спочатку хвороба може протікати приховано, і людина часто не звертає уваги на тривале погане самопочуття або намагається лікувати «застуду» та «кашель» самостійно. Тому будьте пильні до себе і не зволікайте зі зверненням до лікаря. В Україні лікування туберкульозу безкоштовне. 

Основні симптоми захворювання:

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • поганий апетит, постійна слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі)

Онлайн-анкетування щодо ризику розвитку туберкульозу можна пройти за посиланням: https://tbtest.phc.org.ua

Проєкт реалізовано завдяки агентству США з міжнародного розвитку USAID.

Довідково

Туберкульоз — інфекційна хвороба, що викликається мікобактеріями туберкульозу (бактеріями комплексу Mycobacterium tuberculosis).

Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів.

Передається туберкульоз (далі — ТБ) від людини, яка має відкриту форму ТБ (з активним бактеріовиділенням) до іншої людини повітряним шляхом під час кашлю, розмови, чхання. Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту та від кількості бактерій, які вдихає здорова людина. Вірогідність розвинення хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи. Якщо вона не здатна стримувати інфекцію, розвивається туберкульоз.

Туберкульоз — виліковне захворювання, успіх лікування залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.

Туберкульоз розвивається у приблизно 10% людей, інфікованих бактеріями туберкульозу. Особливо чутливі до туберкульозу люди з ослабленою імунною системою (через хронічні захворювання або прийом певних ліків) та маленькі діти, оскільки їх імунна система ще не сформована. Щоб захистити дитину від важких форм туберкульозу використовують вакцину БЦЖ.

Інші новини