Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦГЗ України створив онлайн-скринінг для перевірки на туберкульоз
16.08.2019
13:23

ЦГЗ України створив онлайн-скринінг для перевірки на туберкульоз

Скринінгова онлайн-анкета містить 13 питань, на які може відповісти кожен за 5 хвилин. За результатами анкетування можна дізнатися, чи є ризик того, що людина хвора на туберкульоз, і чи рекомендовано їй додаткове обстеження.

Проблема туберкульозу лишається актуальною для України: тільки за липень 2019 року було зареєстровано 2 067 нових випадків захворювання. Загалом станом на 14 серпня 2019 року під медичним наглядом перебуває 20 235 осіб. За оцінками експертів, кожен п’ятий хворий на ТБ не знає про свою хворобу і не звернувся по медичну допомогу.

Туберкульоз — небезпечна хвороба. Симптоми можуть бути непомітними впродовж багатьох місяців, тож люди часто звертаються по допомогу на пізніх стадіях. Несвоєчасне звернення до лікаря призводить до подовження терміну лікування та виникнення ускладнень захворювання. Небезпека також криється у тому, що один хворий на туберкульоз, який не знає про свій діагноз і не отримує лікування, може за рік заразити близько 10-15 людей.

Туберкульоз важливо виявити на ранній стадії, адже тоді пацієнт може з перших днів розпочати лікування амбулаторно із дотриманням заходів інфекційного контролю. У разі відсутності бактеріовиділення та клінічних проявів хвороби пацієнт може ходити на роботу або навчання. Тож важливо, щоб люди за перших симптомів туберкульозу (кашель понад два тижні, різке схуднення, нічна пітливість, слабкість) зверталися до свого сімейного лікаря.

Центр громадського здоров’я створив зручний онлайн-інструмент, який дає можливість  перевірити, чи є у вас симптоми туберкульозу і чи могли ви ним заразитися. За результатами тестування ви отримаєте інформацію про ступінь ризику захворіти на туберкульоз, а також рекомендацію про необхідність звернутися до сімейного лікаря, в разі потреби.

Знайдіть 5 хвилин для свого здоров’я — пройдіть тест за посиланням https://tbtest.phc.org.ua/!

Інші новини