Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чому важливо вакцинувати дитину проти менінгокока якомога раніше?
09.01.2023
11:04

Чому важливо вакцинувати дитину проти менінгокока якомога раніше?

Менінгококи — це бактерії, які спричиняють такі хвороби, як менінгіт, менінгоенцефаліт, менінгококцемію тощо. Менінгіт — запалення оболонки головного та спинного мозку. Захворювання передається повітряно-крапельним шляхом, і близько 10% людей у різний час можуть бути безсимптомними носіями. Без вчасного лікування 50% випадків закінчуються летально. 

В Україні наявні вакцини проти чотирьох видів менінгококів із 13. Наразі зареєстровано три вакцини різних виробників. 

Схеми вакцинації різняться залежно від марки вакцини та віку пацієнта та ґрунтуються на дослідженнях ефективності вакцини в різних вікових групах. Зазвичай дітям до двох років потрібна більша кількість доз вакцини, ніж старшим дітям та дорослим.

Чи означає це, що краще розпочати таке щеплення пізніше? Ні! 

Менінгококи є вкрай небезпечними для новонароджених та немовлят у ранньому віці! Наприклад, менінгіт може розвиватися раптово та миттєво, а симптоми можуть з'явитися протягом 3-7 днів після зараження. Пізніше можуть розвиватися і такі небезпечні симптоми менінгіту, як судоми чи кома. 

Вакцинацію можна починати із 6 тижнів життя. Дуже важливо захистити дитину від інфекцій до того, як вона почне активно контактувати з іншими дітьми в дитячому садку або на дитячому майданчику. Щепити маля можна у сімейного лікаря чи педіатра, придбавши вакцину власним коштом.

Інші новини