Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Формула U = U: відповіді на важливі питання
12.09.2019
12:54

Формула U = U: відповіді на важливі питання

Що означає формула U = U?

Це скорочення від Undetectable = Untransmittable — у перекладі «Не визначається = Не передається».

Суть формули — якщо людина з ВІЛ отримує лікування і в неї у крові кількість вірусу знижується до мінімуму (так званого невизначуваного рівня вірусного навантаження), вона не може передати ВІЛ статевому партнеру.

 

Як лікування ВІЛ запобігає передаванню ВІЛ?

Антиретровірусна терапія (АРТ) ефективно контролює ВІЛ. АРТ-препарати не здатні повністю вилікувати ВІЛ та вивести вірус із організму. Основна властивість АРТ — пригнічення вірусу в організмі людини. Щоденний прийом препаратів перешкоджає розмноженню нових клітин вірусу та захищає імунну систему людини від інфекції. Згодом терапія допомагає досягнути настільки низького рівня вірусу в крові, що його стає недостатньо для передавання статевим шляхом.

 

Що означає невизначуваний рівень вірусного навантаження?

Невизначуваний рівень вірусного навантаження — це стан ВІЛ-позитивної людини, коли кількість вірусних часток у крові є нижчою за поріг чутливості тестів до вірусу — менше 40 копій РНК в 1 мл крові. Тобто вірусу настільки мало, що тести не можуть його виявити.

Якщо за результатом тесту ВІЛ не виявлено, інфекція все ще може перебувати в тілі людини, але її кількість настільки низька, що ВІЛ не може бути переданий статевим шляхом іншим людям.

 

Чому ВІЛ-позитивній людині важливо досягти цього стану?

Світові дослідження довели, що невизначуваний рівень вірусного навантаження зупиняє руйнацію імунної системи людини та унеможливлює поширення ВІЛ, адже кількість вірусу в крові інфікованої людини є недостатньою для його передавання іншій людині.

 

Як зробити так, щоб рівень вірусного навантаження був невизначуваним?

Якщо у вас є ВІЛ, приймайте АРТ-препарати щоденно за схемою, яку вам призначив лікар. Пам’ятайте, що крім лікування необхідно регулярно контролювати кількість вірусу у крові.

Важливо! Після досягнення невизначуваного рівня вірусного навантаження не припиняйте лікування. Без щоденного пригнічення вірусу ліками він знову почне розмножуватися в організмі та набуде стійкості до препаратів попередньої схеми лікування, які приймав пацієнт.

 

Чому U = U не є ризиком?

Якщо коротко, невизначуване вірусне навантаження ВІЛ означає, що в крові міститься занадто мало ВІЛ-інфекції для зараження.

Будь-який ризик передавання ВІЛ статевим шляхом пов’язаний з кількістю вірусних часток у крові (вірусного навантаження), а невизначуваний рівень вірусного навантаження зменшує цей ризик майже до нуля.

 

Чи працює формула U = U для усіх видів препаратів?

Так. Формула U = U дійсна для будь-яких препаратів АРТ.

 

Чи працює формула для усіх типів сексу?

Так. Науковці досліджували принцип U = U за усіх різновидів статевого контакту. В усіх ситуаціях результати дослідження свідчать про відсутність випадків передавання ВІЛ.

 

Якщо мій партнер каже, що має невизначуване вірусне навантаження, чи потрібно нам продовжувати користуватися презервативами?

Наявність невизначуваного вірусного навантаження запобігає передаванню ВІЛ, але не захищає від інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), та не може запобігти незапланованій вагітності. Це забезпечують лише презервативи.

Якщо ви не впевнені в тому, що ваш партнер має невизначуваний рівень вірусу, користуйтеся презервативами або щодня приймайте ліки, які запобігають інфікуванню ВІЛ (доконтактну профілактику). Вас ніхто не маю примушувати до сексу без використання презервативів.

 

Що іще я можу зробити, аби запобігти захворюванню на ВІЛ чи передаванню ВІЛ та інших ІПСШ?

Регулярно тестуйтеся на ВІЛ та інші ІПСШ. Перевірятися на ВІЛ рекомендовано щороку, але якщо у вас був випадок ризикованої поведінки (незахищений секс, вживання ін’єкційних наркотиків) — через три місяці після нього. Якщо ви дізнаєтесь про свій позитивний статус, це дасть вам змогу вчасно почати лікування, вберегти своє здоров’я та зупинити передавання вірусу. Якщо результат буде негативним — уникайте ризикованої поведінки, використовуйте презервативи чи доконтактну профілактику.

Пам’ятайте! ІПСШ часто мають безсимптомний перебіг, а наявність їх впливає як на перебіг ВІЛ, так і на передавання вірусу іншим.

 

Кому необхідно тестуватися на ВІЛ?

Тестування на ВІЛ рекомендовано раз на рік людям, які:

  • мають постійного партнера із позитивним ВІЛ-статусом;

  • мали незахищений секс із партнером, ВІЛ-статус якого вам невідомий;

  • користувалися спільними голками та шприцами;

  • мали повторні герпетичні та бактеріальні інфекцій, кандидоз ротової порожнини, оперізувальний лишай, туберкульоз.

 

Якщо я ВІЛ-негативний, чи слід мені уникати сексу з людьми, які мають ВІЛ?

Секс із тим, хто має ВІЛ, але перебуває на лікуванні та має невизначуваний рівень вірусного навантаження, є набагато безпечнішим, ніж секс із людиною, яка має ВІЛ, але не перебуває на лікуванні або не знає свого статусу.

Людина, яка нещодавно була інфікована ВІЛ, може мати дуже високе вірусне навантаження і легко передавати ВІЛ своїм партнерам через секс без використання презервативів.

 

Якщо я отримую лікування від ВІЛ, чи повинен мій партнер приймати доконтактну профілактику?

Пари розділяють відповідальність за запобігання захворюванню. ВІЛ-позитивні люди та їхні партнери мають вирішити, яким чином вони можуть забезпечити собі здорове, повноцінне та безпечне сексуальне життя:

  • використання презервативів;

  • регулярного прийому антиретровірусної терапії;

  • доконтактної чи постконтактної профілактики.

ВІЛ-негативні люди можуть обрати доконтактну профілактику (PrEP), щоби почуватися більш захищеними, якщо практикують ризиковану поведінку, зокрема, мають інших сексуальних партнерів, не впевнені у ВІЛ-статусі свого партнера чи у здатності свого партнера підтримувати невизначуване вірусне навантаження.

 

Що таке постконтактна профілактика?

Постконтактна профілактика — це медичний захід, спрямований на попередження розвитку інфекції після ймовірного контакту з ВІЛ. Процедура включає:

  • першу допомогу, консультування і оцінювання ризику інфікування ВІЛ;

  • тестування на ВІЛ і, залежно від ступеня оціненого ризику, проведення короткого курсу (28 днів) АРТ з наданням підтримки і подальшого спостереження.

Інші новини