Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Грудне вигодовування дітей на роботі: у ВООЗ та ЮНІСЕФ пояснили, чому це важливо
04.08.2023
11:19

Грудне вигодовування дітей на роботі: у ВООЗ та ЮНІСЕФ пояснили, чому це важливо

Світ досягнув значних успіхів у підвищенні показників грудного вигодовування за останні 10 років. Під час цьогорічного Всесвітнього тижня грудного вигодовування ВООЗ та ЮНІСЕФ, темою якого стала «Створімо умови для грудного вигодовування на роботі!», звернули увагу на необхідність розширення заходів щодо підтримки грудного вигодовування на робочих місцях.

За останнє десятиліття поширеність грудного вигодовування зросла на цілих 10 процентних пунктів та у глобальному масштабі сягнула 48%, повідомляється на сайті ВООЗ. У цьому суттєвого прогресу досягли такі не схожі одна на одну країни, як Кот-д'Івуар, Маршаллові Острови, Філіппіни, Сомалі та В'єтнам.

Як йдеться у спільній заяві виконавчої директорки ЮНІСЕФ Кетрін Рассел та генерального директора ВООЗ Тедроса Адханома Гебреєсуса, для досягнення наміченого на 2030 рік глобального цільового показника на рівні 70% необхідно усувати фактори, що заважають жінкам та сім'ям дотримуватись наміченого режиму грудного вигодовування. Й тут одну з ключових ролей відіграють сприятливі умови на робочому місці.

Згідно з наявними даними, після повернення жінок до трудової діяльності показники грудного вигодовування різко падають, але цю негативну тенденцію можна мінімізувати, допомагаючи матерям продовжувати годувати дитину грудьми на роботі.

«Сімейно орієнтована організація праці, зокрема надання оплачуваних відпусток у зв'язку з вагітністю та пологами, організація перерв для годування дитини та облаштування приміщень, в яких жінка може годувати грудьми або зціджувати молоко, приносить користь не тільки працюючим матерям, а й роботодавцям», - наголосили у спільній заяві виконавча директорка ЮНІСЕФ та директор ВООЗ.

Підтримка грудного вигодовування на робочому місці – благо для матері, немовляти та роботодавця, у зв'язку з чим ЮНІСЕФ та ВООЗ закликають уряди, донорів, громадянське суспільство та приватний сектор активізувати зусилля для:

  • обладнання приміщень для годування дітей грудьми на роботі;
  • надання регулярних перерв для грудного вигодовування;
  • забезпечення всіх батьків, які працюють, та опікунів достатньою кількістю оплачуваних відпусток для догляду за маленькими дітьми;
  • спрямування більшої кількості ресурсів для реалізації політики та програм з підтримки грудного вигодовування.

Нагадаємо, 1-7 серпня проходить Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування, щоб підвищити обізнаність батьків та майбутніх батьків про переваги та користь грудного вигодовування.

Раніше Центр громадського здоров’я пояснював, чому годування грудьми важливе не лише для здоров'я дитини та матері, але й для зміцнення їхньої взаємодії.

Читайте також: 

Стрес та грудне вигодовування: міфи і факти

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування: переваги годування груддю у фактах і цифрах

Інші новини