Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Іксодові кліщі: що варто знати і як уберегтися
22.09.2018
12:30

Іксодові кліщі: що варто знати і як уберегтися

Поки ми насолоджуємося теплом цієї дивовижної осені, ми проводимо багато часу на свіжому повітрі, в тому числі у парках і лісах. Відпочиваючи на природі, варто не забувати, що вересень – це також і період активності іксодових кліщів. Ці небезпечні для людей і тварин істоти найбільш активні в періоди серпень-вересень і квітень-травень.

Зустріти такого «гостя» можна не лише у парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше кліща можна зустріти на траві, на висоті близько 20-60 см і лише зрідка вони потрапляють на невисокі кущові рослини.

Як уберегтися від укусів кліщів?

  • Якщо ви зібралися на прогулянку, перш за все, подбайте про відповідне вбрання: найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору, який прилягає до тіла. 
  • Для захисту від кліщів використовуйте репелент (акарицид) — спеціальний засіб, що відлякує кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Дотримуйтесь вимог інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на строк його дії: в разі необхідності повторіть процедуру.
  • На прогулянці тримайтесь ближче до центру стежки та не заходьте в траву поруч: саме там кліщів найбільше.
  • Увага: коли кліщ прикріпляється до вашого одягу, він залишається нерухомим, аж до тих пір, поки ви не припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме після того, як ви припинили рухатись, кліщ починає шукати місце прикріплення. Цей процес може тривати від півгодини до трьох і більше годин.
  • Ретельно оглядайте себе та своїх близьких кожні 2 години прогулянки. Відчути укус кліща фактично неможливо: від виділяє анастезуючу речовину, яка знеболює укус.
  • Одразу після повернення додому ще раз огляньте дітей, тварин та себе: найкраще це зробити в білій ванній.
  • Одяг, який ви зняли, необхідно ретельно почистити або випрати, а потім попрасувати. Те саме зробіть з речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

На що потрібно звернути увагу при огляді?

Почніть огляд знизу вгору, поступово оглядаючи:

  • лінію шкарпеток,
  • підколінну впадину,
  • нижню і верхню лінію трусів,
  • нижню і верхню лінію бюстгальтеру,
  • комір сорочки,
  • лінію волосяного покрову на голові, вуха
  • волосся та шкіру голови: робіть це також за допомогою рук, зважаючи на будь які незвичності.

Важливо! Від ретельності огляду залежить ваше здоров’я. Подібний простий огляд повинен стати звичкою.

Що робити, якщо ви все ж виявили кліща?

  • Одразу зверніться до лікаря. В травмпункті вам допоможуть витягти кліща та проконсультують щодо подальших дій.
  • Якщо поблизу лікаря немає, видаліть кліща самостійно. Для цього можна використовувати спеціальній пристрій для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках. Необхідно підсунути його під кліща якомога ближче до шкіри і, розхитуючи з боку в бік, праворуч-ліворуч, викрутити кліща. 
  • Якщо нема пристрою, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща повільно, розхитуючи з боку вбік або викручуючи.
  • Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть його стерильною голкою.
  • Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

Що робити далі?

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних хвороб, однак їх укуси можуть загрожувати людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), хвороба Міямото, кліщовий вірусний енцефаліт і ще близько 150 найменувань.

Видаленого кліща необхідно помістити у флакон, пробірку, інший чистий посуд, покласти туди ж маленький пучечок трави та щільно закрити кришку. За направленнями лікаря у лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватись, — негайно зверніться до лікаря.

Щорічно із укусами кліщів до закладів охорони здоров’я звертаються в середньому близько 20 тис людей.

Згідно з даними Центру громадського здоров’я, за 7 місяців 2018 року було зареєстровано 2403 випадки захворювання на хворобу Лайма (бореліоз). Випадки пов’язані з присмоктуванням кліщів, інкубаційний період складає від 3 днів до року. Також за цей період був зафіксований 1 випадок кліщового вірусного енцефаліту.

Дані щодо захворюваності на різні інфекційні хвороби можна знайти на сайті Центру громадського здоров’я за посиланням (оновлюються раз на місяць), а також оперативні дані по спалахах інфекційних захворювань в Україні – за посиланням (оновлюються раз на тиждень).

Інші новини