Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Круглий стіл «Діти та підлітки, які живуть з ВІЛ. Досягнення та проблеми»
26.12.2018
18:00

Круглий стіл «Діти та підлітки, які живуть з ВІЛ. Досягнення та проблеми»

21 грудня у Києві відбувся круглий стіл «Діти та підлітки, які живуть з ВІЛ. Досягнення та проблеми». Фахівці неурядових організацій і державних установ розглянули виклики, що стоять перед системою охорони здоров’я та громадським сектором у подоланні епідемії педіатричної ВІЛ-інфекції, забезпеченні догляду й лікування дітей та підлітків, які живуть з ВІЛ, в умовах реформування та децентралізації.

Захід організували ГО «Дитинство — без СНІДУ» та Інформаційно-ресурсний навчальний центр ім. заслуженого лікаря України С. В. Комар при Центрі «Клініка для лікування дітей, хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД» НДСЛ «ОХМАТДИТ» МОЗ України.

Головними темами обговорення стали:

  • досвід виявлення, діагностики, лікування дітей та підлітків із ко-інфекцією ВІЛ/ТБ;
  • проблеми та чинники поширення туберкульозу серед дітей та підлітків, які живуть з ВІЛ;
  • шляхи розширення партнерства ГО «Дитинство — без СНІДу» і НДСЛ «ОХМАТДИТ» щодо впровадження сучасних методів подолання туберкульозу серед дітей та підлітків, які живуть з ВІЛ;
  • передовий досвід Центру інфекційних захворювань «Клініка для лікування дітей, хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД» НДСЛ «ОХМАТДИТ» із лікування ко-інфекції ВІЛ/ТБ серед дітей та підлітків.

Аліна Москалець, заступниця директора ГО «Дитинство — без СНІДу», оприлюднила підсумки реалізації проекту «Медико-соціальний та психологічний супровід ВІЛ-інфікованих дітей з нестандартним або ускладненим перебігом захворювання» 2018 р., зокрема:

  • 322 ВІЛ-інфікованих дитини та підлітка з ускладненим перебігом хвороби були охоплені комплексним медичним та соціально-психологічним супроводом;
  • проконсультовано лікарів п’яти регіональних Центрів СНІДу України для забезпечення належної медико-соціальної допомоги ВІЛ-інфікованим пацієнтам та їхнім родинам;
  • 30 педіатрів-інфекціоністів з усіх регіональних Центрів СНІДу залучено до практикумів з удосконалення та підвищення результативності лікування ВІЛ-позитивних дітей.

Наталія Адамець, директор ГО «Дитинство — без СНІДу», розповіла про спільні проекти з Фондом Олени Пінчук, ЮНІСЕФ і ЦГЗ.

Так, цього року відбулося п’ять виїздів мобільної клініки до регіонів — для навчання 304 місцевих лікарів первинної ланки, а також консультації дітей зі складними випадками.

За сприяння ЮНІСЕФ було розроблено навчальні матеріали і організовано два п’ятиденні тренінги в Києві для педіатрів Центрів СНІДу і дитячих фтизіатрів (охоплено 50 фахівців). Співпраця інфекціоністів і фтизіатрів на місцевому рівні дуже важлива, адже проблема ко-інфекції ВІЛ в Україні надзвичайно гостра.

Також за підтримки ЮНІСЕФ відбулося чотири тренінги для лікарів у Луганській і Донецькій областях (проект «Сприяння інтеграції послуг з ВІЛ та здорового способу життя на основі „дружнього підходу“ до дітей та молоді на різних рівнях медичної допомоги»).

Цього року ГО «Дитинство — без СНІДу» вперше співпрацювала із Центром громадського здоров’я: було організовано чотири тренінги для сімейних лікарів з усієї України. Ці заходи засвідчили нагальність проблеми дитячої ВІЛ-інфекції та дали змогу налагодити контакти між фахівцями громадської організації та лікарями первинної ланки на місцях.

Олена Самсонова, лікар-інфекціоніст відділу координації програм лікування ВІЛ, ВГ та ЗПТ Центру громадського здоров’я МОЗ України, акцентувала увагу присутніх на проблемі несвоєчасної діагностики, адже в більшості випадків ВІЛ-інфекцію в Україні діагностують вже на пізніх стадіях. Тому вже розпочато роботу над удосконаленням методів тестування. Як відомо, послуга з ВІЛ-тестування тепер охоплює і передтестові консультації, і післятестове залучення пацієнта до лікування. А в контексті медреформи, яка велику ставку робить на сімейних лікарів, украй важливо підвищувати кваліфікацію працівників первинної ланки державної медицини у сфері ВІЛ/СНІДу і ко-інфекцій.

Яна Шеремета, старший фахівець відділу з розвитку програм лікування БО «100 відсотків життя», наголосила, що ЦГЗ вже неодноразово привертав увагу громадськості до проблеми недовиявлення дитячого ТБ в Україні. Тож 2019 р. БО «100 відсотків життя» разом із ГО «Дитинство — без СНІДу» розпочинають проект із ЛАМ-тестування для ВІЛ-інфікованих дітей. Алгоритм реалізації такої програми буде розроблено спільно із ЦГЗ.

Інші новини