Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Медичні маски під час епідсезону в Україні: кому та коли рекомендовано носити
09.01.2024
09:56

Медичні маски під час епідсезону в Україні: кому та коли рекомендовано носити

В Україні протиепідемічні заходи, наприклад, запровадження маскового режиму, "локального карантину", можуть застосовувати в областях чи окремих районах та містах, де зафіксовано перевищення епідемічного порогу. Також цих заходів можуть вживати у разі спалаху респіраторно-вірусних інфекцій в окремих установах чи організаціях, навчальних закладах. 

Рівень захворюваності для оголошення про те, що епідпоріг перевищено, різний для кожної області: його вираховують залежно від кількості населення та інтенсивності поширення респіраторно-вірусних інфекцій під час епідсезону. 

"На рівні кожної області у разі ускладнення епідситуації комісія ТЕБ і НС (комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій) розглядає, які протиепідемічні заходи застосовувати, та ухвалює фінальні рішення: це буде локальний карантин в окремих класах чи школах, додаткові обмеження в місцях масового скупчення людей, зокрема рекомендація носити маски чи обмежувати кількість відвідувачів в установах та організаціях", — пояснив заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Він наголосив, що в інших випадках маску рекомендовано й потрібно носити людям з ознаками захворювання, особливо якщо вони перебувають у місцях масового скупчення людей. 

"У такому випадку маска — обов’язкова для людини, яка занедужала, це дозволяє зменшити ризик зараження інших (здорових осіб) від хворого. Якщо людина відчуває ознаки застуди, краще залишатися вдома та зв’язатися із сімейним лікарем дистанційно", — пояснив заступник очільника МОЗ.

Коли рекомендовано вдягати захисну маску:

  • якщо відчуваєте ознаки застуди й не можете залишатися вдома;
  • якщо у вас є симптоми застуди або підозра на інфекцію, що передається повітряно-крапельним шляхом;
  • якщо доглядаєте за хворим на ГРВІ, COVID-19 чи грип;
  • здоровим людям у місцях великого скупчення для додаткового захисту;
  • лікарям та медпрацівникам під час огляду пацієнтів з респіраторними симптомами, під час маніпуляцій та процедур, які вимагають стерильності.

Пам’ятайте, що маска має закривати рот та ніс, а її краї — щільно прилягати для обличчя. Не торкайтеся зовнішньої поверхні маски під час використання. Заміняйте маску щонайменше кожні дві години або коли вона стала вогкою. 

Крім використання захисної маски, не забувайте про вакцинацію, дотримання правил особистої гігієни (миття рук, обробка рук антисептиком), регулярне провітрювання приміщень, уникнення тривалого перебування у місцях скупчення людей, ізоляцію вдома у разі появи симптомів застуди. 

Нагадаємо, найефективнішим способом захисту від COVID-19 є вакцинація. На сьогодні у всіх регіонах України є безоплатна вакцина проти коронавірусу. Отримати вакцинацію ви можете у пунктах щеплення або записавшись до свого сімейного лікаря. 

Щеплення проти грипу рекомендовано робити щосезону. Вакцини проти грипу можна придбати в аптеці. 

Раніше у Всесвітній організації охорони здоров’я нагадали про необхідність носіння масок через зростання захворюваності на COVID-19. 

Читайте також:

Чому вакцинуватися завжди на часі?

Україна наближається до піку захворюваності на COVID-19

Інші новини