Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
14.10.2022
17:46

МОЗ та Глобальний фонд обговорюють напрямки співпраці на подальший рік у сфері охорони здоров’я

Міністерство охорони здоров’я України та Глобальний фонд обговорили ключові напрями співпраці щодо забезпечення стійкої відповіді на епідемії ВІЛ і туберкульозу в Україні в умовах військової агресії російської федерації та післявоєнний період. Обговорення проходили у форматі Національних консультацій, у яких беруть участь різні ключові партнери, донори та виконавці.

За словами Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, Глобальний фонд завжди був основним партнером у протидії ВІЛ та туберкульозу, і Україна була і залишається одним з лідерів та зразків ефективного партнерства у побудові та реалізації програм за підтримки міжнародних партнерів.

Однак сьогодні роль фонду ще важливіша, адже це не лише підтримка окремих напрямів і програм, а й без перебільшення комплексна підтримка всієї системи охорони здоров’я.

«До початку 2022 року ми могли проводити тривалі консультації, працювати в групах, пілотувати напрями та тестувати ініціативи на життєздатність. Сьогодні в нас немає такої можливості. Адже через повномасштабну війну країна перейшла на воєнні рейки, як і система охорони здоров’я. Саме тому і наша робота з міжнародними партнерами та взаємодія всередині країни між виконавцями повинна перейти на воєнний формат. Ми вже досягли значного прогресу в цьому напрямі, оскільки основні реципієнти в тісній взаємодії з міністерством, регіонами, а також волонтерськими організаціями взяли на себе усі виклики і налаштували роботу в умовах війни, переглянувши пріоритети та запустивши нові напрями роботи. За що ми їм дуже вдячні», — зазначив Віктор Ляшко.

За результатами засідання Національної ради від 22 вересня 2022 року вже було представлено та погоджено потреби країни. Через війну деякі зміни вже передбачені у бюджеті країни на 2023 рік, зокрема одним із викликів є скорочення витрат на охорону здоров’я в той час, коли система та населення навпаки потребуватимуть додаткових інвестицій.

Саме тому можливість розвантаження бюджету сфери охорони здоров’я, завдяки міжнародній співпраці, оптимізує та покриє прогалини до кінця наступного року, а також визначить практичні і чіткі підходи до подальшого формування потреб країни після війни.

Міністр охорони здоров’я підкреслив, що Україна потребуватиме підтримки та єдності ще не один рік, адже навіть після перемоги буде продовжуватися відбудова та надолуження втраченого.

«Україна довела, що вона здатна зберігати відданість глобальним цілям протидії ВІЛ та туберкульозу, власними зусиллями розширювати програми, забезпечувати перехід на державне фінансування. Ми без сумніву повернемось до цього після перемоги. Однак зараз перед нами стоїть непросте завдання – знайти баланс між нагальними потребами, які актуалізує війна, та продовжити інвестиції у майбутнє. Міністерство, як і Уряд, разом із нашими партнерами займається цим вже майже вісім місяців. Жодне рішення не приймається без того, щоб оцінити, наскільки воно життєздатне, наскільки комплексне і наскільки відповідає стратегічному баченню країни, — сказав Віктор Ляшко. — У рамках Національної консультації розпочинається діалог на рівні країн з підготовки нового національного запиту до Глобального фонду на фінансування програм у сфері ВІЛ та ТБ на 2024-2026 роки, тому нам потрібно додати до цього підходу велику порцію практичності та реальної доцільності у цей надскладний час».

Крім того, Міністр зазначив, що на сьогодні всі напрями роботи повинні відповідати стратегії відновлення та розвитку системи охорони здоров’я, а також підтримувати створення єдиного медичного простору, забезпечення універсального доступу до пацієнта та підвищення якості послуг.

Нагадаємо, Глобальний фонд системно надає підтримку Україні. У березні через представництво Дитячого Фонду (ЮНІСЕФ) в Україні загалом було виділено 15 млн доларів з надзвичайного фонду, також на боротьбу з коронавірусною інфекцією — 6 млн доларів та у вересні додаткові 5,5 млн доларів — на закупівлю антиретровірусних та протитуберкульозних препаратів для цивільного і пенітенціарного сектору.

Загалом додаткове фінансування Глобального фонду склало 26,5 млн доларів. Найближчим часом очікується підтвердження подальших інвестицій розміром 88 млн доларів на протидію наслідкам пандемії коронавірусної інфекції та збереження потенціалу системи до реагування на глобальні виклики.

Інші новини