Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Національна відповідь на туберкульоз: керівники регіональних фтизіопульмонологічних медцентрів провели робочу зустріч
20.09.2023
15:58

Національна відповідь на туберкульоз: керівники регіональних фтизіопульмонологічних медцентрів провели робочу зустріч

В Івано-Франківській області відбулась робоча нарада керівників регіональних фтизіопульмонологічних медичних центрів щодо розвитку протитуберкульозної допомоги. 

Захід проведено МОЗ України та Центром громадського здоров’я за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією й Офісу ВООЗ в Україні. На ньому, зокрема, виступив головний державний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін. 

Під час наради обговорили низку важливих питань:

  • планування діяльності у межах реалізації державних стратегій з подолання туберкульозу (ТБ) та гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІД, туберкульозом та малярією;
  • план кризових дій при наданні медичної допомоги людям, які стикнулися з проблемою туберкульозу, під час стримування збройної агресії росії та в умовах військових дій;
  • посилення спроможності фтизіатричних медцентрів у сформованій госпітальній мережі; 
  • верифікація діяльності щодо протидії ТБ на регіональному рівні.  

Начальниця відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я Яна Терлеєва представила основні здобутки національної туберкульозної програми у 2023 році, окреслила подальші пріоритетні напрями роботи, перспективи  розвитку кадрового потенціалу. 

"Найцінніший ресурс – це люди, які докладають зусиль, щоб туберкульоз, попри виклики сьогодення, був подоланий. Такі робочі зустрічі є надзвичайно важливими для Національної туберкульозної програми. Це дозволяє зрозуміти, що вже вдалося зробити, незважаючи на війну, а які проблеми потребують подальшої уваги та розв’язання, та визначити вектор спільних дій. Регіональні фтизіатричні центри мають посилити лідерство на регіональному рівні у розв’язанні проблеми подолання туберкульозу із застосуванням багатосекторального підходу та швидким впровадженням найкращих практик", - заявила Яна Терлеєва. 

Про свій досвід протидії туберкульозу на рівні регіонів розповіли представники Івано-Франківської та Чернігівської областей. Повчальним став досвід Івано-Франківської області зі співпраці закладів охорони здоров’я, центрів контролю і профілактики хвороб та громад при організації роботи мобільної амбулаторії з виявлення та профілактики хвороб, зокрема, туберкульозу, ВІЛ-інфекції, вірусних гепатитів. Це - приклад координації зусиль у подоланні туберкульозу. 

Також учасники зустрічі визначили основні ідеї та заходи нової Стратегії сталого розвитку протитуберкульозної медичної допомоги на 2024-2026 роки.  

Читайте також:

Як отримати медичну допомогу при туберкульозі під час війни

Статистика ВІЛ і ТБ в Україні: серпень 2023 року

Що варто знати про туберкульоз у Всесвітній день без тютюну?

 

Інші новини