Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Національна відповідь програм протидії ВІЛ, ТБ, ВГ та надання ЗПТ в умовах широкомасштабного вторгнення росії: річний звіт Центру громадського здоров'я
27.07.2023
15:19

Національна відповідь програм протидії ВІЛ, ТБ, ВГ та надання ЗПТ в умовах широкомасштабного вторгнення росії: річний звіт Центру громадського здоров'я

Система охорони здоров’я України вперше за тривалий час зіштовхнулась з таким серйозним викликом. Повномасштабне вторгення росії призвело до страшної кількості людських втрат та нищівних руйнувань інфраструктури. Від лютого 2022 року було пошкоджено більше 1,5 тис закладів, а зруйновано до 200 (дані МОЗ станом на червень 2023 року). Орієнтовна розрахункова вартість відновлення закладів складає близько 40 млрд грн, проте додаткові розрахунки ще ведуться, а обстріли ворожого вогню не припиняються.

Незважаючи на значні успіхи програм протидії ВІЛ, туберкульозу, вірусним гепатитам та замісної підтримувальної терапії, військова агресія поставила під загрозу досягнутий прогрес. Тисячі людей, які потребували лікування, опинились в кризовій ситуації, тому реагувати треба було невідкладно.

Фахівцями програмних відділів Центру був підготовлений звіт «НАЦІОНАЛЬНА ВІДПОВІДЬ програм протидії ВІЛ, ТБ, ВГ та надання ЗПТ в умовах широкомасштабного вторгнення росії», в якому представлено ті надбання та результати, які Україна мала до вторгнення, а також реагування на спричинені війною виклики: оперативні управлінські рішення, координація з партнерами та адаптація до змін і стану невизначеності.

"Втрати, біль, страждання і руйнування — це те, що принесла українцям росія. Війна створила нові виклики для медичної галузі України — як для лікарів, так і для пацієнтів. Реагувати потрібно було миттєво. Здавалося, що емоційні переживання беруть гору, але підтримка друзів і колег, згуртованість довкола спільної мети допомогли вистояти. Кожен працівник Центру розумів, що від його роботи залежить життя сотень тисяч співвітчизників: і тих, хто опинився в окупації, і тих, хто був змушений виїхати у безпечніші області. Цинічними і підступними обстрілами медичних закладів та «швидких допомог» росія намагалась зламати лікарів, але ми стали навпаки сильнішими. В умовах постійних атак шукаємо, як допомагати медикам і пацієнтам. Якщо є виклики ми разом їх долаємо. Наша команда, коли йдеться про порятунок життя і здоров’я, проблеми пацієнтів сприймає як особисті. Лише так людина може найбільше проявити свою людяність", — зазначила генеральна директорка Центру громадського здоров'я Людмила Черненко.

Центр громадського здоров'я щиро вдячний своїм партнерам, серед яких МОЗ, Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, PEPFAR, CDC, ЮНЕЙДС, ВООЗ, Міжнародний благодійний фонд "Альянс громадського здоров'я", Благодійна організація "100 % ЖИТТЯ", а також регіональні команди, які співпрацюють з ключовими групами населення. Ваша здібність зрозуміти ситуацію і надати нам невимірну підтримку є надзвичайно цінною.

Разом із вами ми продовжуємо боротьбу з епідеміями ВІЛ, туберкульозу та вірусних гепатитів, а також стоїмо перед не менш хитрим противником - російською федерацією. Ваша солідарність та спільна міць допомагають нам долати труднощі та несподівані перешкоди на нашому шляху.

Щиро дякуємо вам за відданість, високий рівень розуміння та сталу підтримку. Разом з вами ми будемо продовжувати протидіяти цим складним викликам та прагнути досягти найкращих результатів у забезпеченні громадського здоров'я та добробуту українців.

Інші новини