Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Питання поліпшення координації з установами Національної академії медичних наук України за напрямком ВІЛ-інфекції обговорено на спільній зустрічі ЦГЗ та НАМН України
26.09.2024
11:15

Питання поліпшення координації з установами Національної академії медичних наук України за напрямком ВІЛ-інфекції обговорено на спільній зустрічі ЦГЗ та НАМН України

Питання поліпшення координації та співпраці з установами Національної академії медичних наук України (НАМН) за напрямком ВІЛ-інфекції обговорено на спільній зустрічі ЦГЗ з представниками установ НАМН. У заході взяли участь фахівці ЦГЗ, Центру з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) та Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні та НАМН України. 

Відкриваючи захід, Президент НАМН України Віталій Цимбалюк наголосив на актуальності проблеми ВІЛ в Україні і світі. «Проблема ВІЛ-інфекції є нагальною. Тому питання ранньої діагностики і вчасного лікування залишається актуальним і потребує прискіпливої уваги фахівців та співпраці  всіх ланок закладів медицини», - наголосив Віталій Цимбалюк. 

В.о. заступника Генерального директора Центру громадського здоровʼя Ольга Гвоздецька закликала колег до активної співпраці. «Маємо напрацювати найефективніші алгоритми співпраці за напрямом раннього виявлення та своєчасного лікування  ВІЛ-інфекції для отримання того рівня відповіді, який дозволить подолати епідемію ВІЛ в Україні й світі», - зауважила Ольга Гвоздецька.

Керівник з напрямку ВІЛ Бюро ВООЗ в Україні Октай Гозалов відзначив вагомий внесок установ НАМН України в розбудову напрямку ВІЛ/СНІДу на національному рівні, а також відзначив прогрес у вдосконаленні нормативної бази у сфері ВІЛ у відповідності до рекомендацій ВООЗ. 

Учасники зустрічі обговорили низку актуальних питань:

в.о.Директора ДУ «ІЕІХ ім. Л.В.Громашевського НАМН» України Вікторія Задорожна ознайомила присутніх з досягненнями та напрацюваннями Інституту в сфері ВІЛ-інфекції, а також із подальшими  викликами в розбудові даного напрямку на національному рівні. Варто зауважити, що Інститут був фундатором вивчення проблеми ВІЛ/СНІДу в Україні, а також брав участь у формуванні державної політики з питань ВІЛ-інфекції.

Про ситуацію з тестуванням, лікуванням та профілактикою ВІЛ в Україні розповів лікар-інфекціоніст Центру громадського здоров’я Андрій Білець. Лікар-епідеміолог ЦГЗ Марина Зубко ознайомила присутніх з обліково-звітною документацією, що є підгрунтям для розробки, впровадження, оцінки програмних заходів з питань діагностики та лікування ВІЛ.

Фахівці Інституту Громашевського наголосили на важливості тестування на ВІЛ за ініціативи медичного працівника та представили клінічні випадки і напрацювання оптимальних маршрутів пацієнта.

За підсумками обговорень  учасники зустрічі прийняли  резолюцію щодо перспективних планів спільної роботи з розбудови напрямку ВІЛ на базі НАМН України задля досягнення основних цілей Державної стратегії з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року.

 

Інші новини